latinica  ћирилица
19/09/2024 |  10:16 ⇒ 13:56 | Autor: Agencije

Konaković ponovo o Dodiku

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković ponovo je komentarisao predsjednika Republike Srpske i njegovu politiku i sudski proces.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konaković je kazao kako je Dodiku jasno da je ova politika koju je donijela Trojka, "realna politika".

- To je politika koja je osvijetlila političku scenu, uzrokovala da se nađe tamo gdje je danas, izolovan, procesuiran, sankcionisan. Tamo je poveo sa sobom najbliže saradnike, članove porodice i zato je nas, mogu reći iz njegovog ugla s pravom ljut, mogu mu samo poručiti da ćemo i dalje s time nastaviti. Njega pozivam da prestane nanositi štetu ljudima u BiH, ljudima koji žive u Republici Srpskoj, da ne brani interese ruskog.

Govoreći o tumačenjima izjava Predraga Kojovića od strane SNSD-a gdje su oni rekli kako je Kojović priznao da je protiv Dodika zapravo na sceni politički montiran proces, Konaković je demantovao.

- Naravno da se time ni na koji način ne potvrđuje bilo kakva umiješanost u proces pravosuđa u kojem Trojka otkada smo u vlasti nije čak nikad ni glasala eventualno nekim članovima, ni kroz parlamente ni bilo koje druge procese. To naravno apriori odbijam i nije tačno, ali ovako kako ja govorim. Dakle, izbjegavajući te dnevne konflikte kojima se on hrani, ne nismo išli u to polje u kom Dodik dominira: radikalizma, nacionalizma, dnevnih svađa, izmakli smo se, osvijetlili političku scenu. Ono što je najvažnije, obavijestili i domaću međunarodnu javnost o političkim činjenicama koje su vrlo važne da se dobije realna slika, da se tužilaštvo rastereti i pravosuđe, da se rastereti pritiska koje se prije moglo manifestovati kroz punu kontrolu političkih partija, jer su kontrolisali između ostalog i OBA-u kroz koju su vršili pritisak na pravosuđe.

Naglasio je da je oslobađanjem tog dijela pravosuđa od pritiska, Trojka dala svoj doprinos.

- Nikako, naravno bilo kakvim uplitanjem u rad pravosuđa. Ne možemo nikome srediti optužnicu, ne možemo, niti bismo, mislim da bi to zaista bilo neprimjereno, ali je realna politika rasteretila onaj dio koji očigledno sada bez pritiska radi. Prije se Dodik mogao nagađati sa onima koji kontrolišu dio pravosuđa, sada više ne može i vidim da mi se na dnevnoj ili nekoj sedmičnoj bazi barem obraća da je vrlo inspirativan. Bolje mu je neka brine o sebi neka uradi nešto za te ljude u Srpskoj - rekao je Konaković.