latinica  ћирилица
19/09/2024 |  10:16 ⇒ 11:36 | Autor: RTS

Zoltan: Hezbolah nema fabriku za proizvodnju pejdžera u Mađarskoj

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač naveo je da Kompanija povezana sa pejdžerima koji su eksplodirali dok su ih koristili članovi Hezbolaha u Libanu nema proizvodnu lokaciju u Mađarskoj i uređaji nikada nisu bili na tlu zemlje.
Model voki-tokija (Foto: EPA/FRANCK ROBICHON) -
Model voki-tokija (Foto: EPA/FRANCK ROBICHON)

Јapanska firma čiji je logo navodno bio na uređajima koji su eksplodirali prekinula njihovu proizvodnju pre 10 godina

Јapanska firma "Ikom" navodi da je prestala da proizvodi model voki-tokija koji je navodno korišćen u nedavnim eksplozijama u Libanu pijre oko 10 godina.

- IC-V82 je ručni radio koji je proizveden i izvezen, uključujući i na Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Ukinut je prije oko 10 godina i od tada nije isporučen iz naše kompanije - navodi kompanija u saopštenju.

Јapanski proizvođač radio opreme navodi da istražuje činjenice u vezi sa izvještajima da su komunikacioni uređaji sa njihovim logotipom eksplodirali u Libanu.

Voki-toki uređaji koje je koristio Hezbolah detonirali su u širom juga Libana, nakon sličnih eksplozija pejdžera dan ranije.

Najmanje 20 ljudi je poginulo, a 450 je povrijeđeno usljed niza eksplozija bežičnih uređaja u Јužnom Libanu, Beki i predgrađu Bejruta, saopštili su libansko Ministarstvo zdravlja i Libanski crveni krst.