latinica  ћирилица
19/09/2024 |  11:11 ⇒ 11:16 | Autor: TANЈUG

Provincija Istočne Kine sprema se za tajfun Pulasan, 14. u godini

Vlasti u istočnoj kineskoj provinciji DŽeđang preduzele su mjere predostrožnosti zbog tajfuna Pulasan, četrnaestog ove godine, a poslije tajfuna Јagi, najjačeg jesenja tajfuna od 1949. godine, koji je pogodio Kinu ranije ovog mjeseca.
Posljedice nevremena u Kini (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI) -
Posljedice nevremena u Kini (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI)

DŽeđang je zbog tajfuna podigao nivo upozorenja na treći stepen, prenosi Sinhua.

Kao rezultat toga, obustavljeno je svih 72 putničkih trajektnih linija u gradu DŽoušan. U gradu Ningbou zaustavljeno je ukupno 20 projekata izgradnje obale, dok su 352 plovila koja učestvuju u izgradnji prebačena u skloništa.

Pulasan se nalazio iznad Istočnog kineskog mora, otprilike 320 kilometara jugoistočno od okruga Sjangšan u Ningbou, u četvrtak u 10 časova, a meteorolozi predviđaju da će se tajfun ka sjeverozapadu kretati brzinom od 40 do 45 kilometara na sat, sa postepenim povećanjem intenziteta.

- Ove jeseni, tajfuni su bili neobično aktivni. Od početka septembra formirala su se četiri tajfuna, od kojih su tri pogodila Kinu - rekao je Žu Ksuesong, istraživač sa Šangajskog instituta za tajfune Kineske meteorološke uprave.

On je naglasio da će brzo kretanje tajfuna Pulasan i obilna vlaga vjerovatno dovesti do padavina koje ne treba potcjenjivati.

Bebinča, 13. tajfun ove godine, u ponedjeljak je pogodio Šangaj. Meteorolozi vjeruju da je to najjači tajfun koji je pogodio metropolu u posljednjih 75 godina.

Ranije ovog mjeseca Kinu je pogodio tajfun Јagi, najjači jesenji tajfun od 1949. godine.