latinica  ћирилица
19/09/2024 |  11:44 ⇒ 11:47 | Autor: sputniknews.com

Krim će tražiti od Kijeva da plati stotine milijardi dolara odštete zbog blokade

Nakon početka pregovora o rješavanju sukoba u Ukrajini, krimske vlasti će dostaviti pravna dokumenta o šteti koju je kijevski režim nanio Krimu od 2014. godine i to će biti u osnovi budućeg pregovaračkog procesa, rekao je za Sputnjik predsjednik parlamenta Vladimir Konstantinov.
Krim (foto: EPA-EFE/STRINGER) -
Krim (foto: EPA-EFE/STRINGER)

Kako je istakao, do sada je procijenjena šteta koja je nanesena Krimu zbog vodne i energetske blokade, koju je Kijev uveo nakon priključivanja poluostrva u sastav Rusije, premašila 14 biliona rubalja (više od 151 milijardu dolara).

- Radna grupa za utvrđivanje štete koju nam je nanela Ukrajina nastavlja sa radom. Sada ćemo je ojačati novim kadrovima - rekao je Konstantinov.

Prema njegovim riječima, prije ili kasnije će nastupiti mir i počeće pregovori Rusije o Ukrajini sa zapadnim gospodarima Kijeva.

- Tada ćemo predstaviti pravno formalizovana potraživanja koja će odražavati štetu koju je nacistički režim nanio Krimu. To je biti jedna od osnova pregovaračkog procesa - istakao je Konstantinov.

Prekidi u snabdevanju električnom energijom na Krimu su se dogodili još 2014. godine, a u novembru 2015. godine poluostrvo je potpuno ostalo bez struje nakon što su u Hersonskoj oblasti minirani dalekovodi koji vode ka poluostrvu iz Ukrajine.

Oko dva miliona ljudi tada je ostalo bez struje, a vlasti su uvele vanredno stanje.

Ukrajina je obnovila snabdijevanje Krima strujom početkom decembra te godine.

Vodena blokada Krima počela je 2017. godine nakon što je administracija Hersonske oblasti blokirala Sjevernokrimski kanal. Nakon početka vojne operacije 2022. godine šef Krima Sergej Aksjonov objavio je kraj vodene blokade poluostrva.