latinica  ћирилица
19/09/2024 |  14:06 ⇒ 14:11 | Autor: TANЈUG

Fon der Lajen: Partneri Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, radimo na približavanju ekonomija (VIDEO)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je danas ugostila lidere Zapadnog Balkana na radnom ručku u Briselu, istakla je da svih šest partnera iz regiona pripada Evropi i da se na tome radi u EU.
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Ursula fon der Lajen (foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Istovremeno, dodala je Fon der Lajenova, radi se na približavanju Uniji ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan, vrijednog šest millijardi evra.

- Danas sam primila lidere šest partnera sa Zapadnog Balkana. Svih šest zemalja pripada Evropi. To je ono na čemu radimo. Paralelno, približavamo njihove ekonomije i tržišta našim Planom rasta od šest milijardi evra za region - navela je Fon der Lajenova na društvenoj mreži Iks, gdje je objavila i snimak sa liderima Zapadnog Balkana, među kojima je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije rekao je ranije danas da je sastanak u Briselu koji je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovala Fon der Lajenova važan i da će se razgovarati, prvenstveno, o evropskom Planu rasta sa Zapadni Balkan, ističući da Srbija ostaje posvećena evropskom putu i unutrašnjim reformama.

Pored Vučića, radnom ručku u Briselu prisustvuju premijeri Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsjedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.