latinica  ћирилица
19/09/2024 |  14:30 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Narodno pozorište Srpske: U novu sezonu sa novom energijom

Narodno pozorište Republike Srpske u novu, 95. sezonu, ulazi 26. septembra predstavom "Stranac u noći", sa novom energijom, novim projektima i mnogo mladih ljudi, rekla je direktor nacionalnog teatra Srpske Dijana Grbić.
NPRS - Konferencija za novinare - Foto: Ustupljena fotografija
NPRS - Konferencija za novinareFoto: Ustupljena fotografija

Grbićeva je najavila rekonstrukciju scene nacionalnog teatra koja, kako je rekla, nije rađena od 1972. godine, što će olakšati rad.

Ona je rekla da će od ove godine u Narodnom pozorištu raditi i kreativni tim, odnosno kreativni studio, koji je radio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka i činio ga je tim mladih ljudi.

Grbićeva je najavila da će biti sačinjen novi koncept rada prilagođen i otvoren prema mlađim generacijama, ali će njegovati tradicionalne vrijednosti.

- Narodno pozorište proširuje svoje kadrovske kapacitete sa mladim ljudima, a pored mladih glumaca biće uključen i tim stručnih ljudi - rekla je Grbićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da će sezona početi predstavom prilagođenom licima sa oštećenim sluhom "Stranac u noći", kao nastavak saradnje sa NLB bankom.

Umjetnički direktor drame Ljubiša Savanović istakao je da će u naredne dvije godine scena "Petar Kočić" biti otvorena za sve mlade reditelje koji su iz Republike Srpske i koji će imati priliku da u Narodnom pozorištu Srpske postave svoje prve profesionalne predstave.

- Na ovaj način šaljemo poruku da računamo na njihov kreativni potencijal i budućnost - rekao je Savanović.

On je za 18. oktobar - Dan Narodnog pozorišta Republike Srpske najavio premijeru predstave "Švabica" Laze Lazarevića, u režiji Dušana Petrovića.

Savanović je napomenuo da će do kraja godine biti održane još dvije premijere "Ni riba, ni meso" Franca Ksavera Kreca, u režiji mladog reditelja Nikole Bundala, te predstava "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta, u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

- U narednoj godini očekuje se diplomska predstava mladog reditelja Milana Bogdanovića na sceni "Petar Kočić", te na istoj sceni premijera predstave "Kuća", autora Nebojše Cileta Ilića, u režiji reditelja Nikole Kolje Pejakovića - naveo je Savanović.

On je za kraj sezone najavio premijeru predstave "Majstori, majstori" Gorana Markovića, u režiji Marka Misirače.

Govoreći o nedavnom gostovanju Narodnog pozorišta Rusiji, Savanović je naglasio da je ova posjeta od velikog značaja za nacionalni teatar Srpske, jer je, kako je rekao, Aleksandrinski teatar u Sankt Peterburgu jedan o dva-tri najveća u istoriji teatra.

Umjetnički direktor Simfonijskog orkestra Dušan Vere Urošević naveo je da će 7. oktobra biti pretpremijerno izvedena "Serenada za... vječnost".

- Repertoar govori o vječnosti, a biće izvedena "Četvrta simfonija u Be-duru" Ludviga van Betovena poslije više od 200 godina od njenog nastanka. Planirana je i koprodukcija Simfonijskog orkestra Mostar i Simfonijskog orkestra na koncertu "Viva Mocart" - precizirao je Urošević.

Urošević je naglasio da je povodom vijeka od smrti Đakoma Pučinija, na kraju godine u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Beograda planiran novogodišnji spektakl, opera "Boemi".

Za narednu godinu Urošević je najavio prvu nacionalnu operu "Јazavac pred sudom" Vlade Miloševića, prema tekstu Petra Kočića, a u adaptaciji Ranka Risojevića.