latinica  ћирилица
19/09/2024 |  16:09 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Rektorat: Zaobilazeći Regulacioni plan Grad ugrozio bezbjednost studenata (VIDEO)

Rektorat se suočava za ozbiljnim poteškoćama prilikom funkcionisanja Univerziteta u Banjaluci zbog postupanja gradskih vlasti prema njihovoj imovini, upozorio je rektor Radoslav Gajanin nakon sjednice Senata. Zabrinuti su načinom na koji se gradi kružna raskrsnica na glavnom ulazu u zaštićeno područje Univerzita. Ističu da Grad zaobilazi važeći Regulacioni plan.
Banjaluka, saobraćajne gužve - Foto: RTRS
Banjaluka, saobraćajne gužveFoto: RTRS

Kampus pripada studentima, i njihova bezbjednost mora da bude prioritet. Iako su bageri već odavno na terenu, iz Univerziteta naglašavaju da se radovi odvijaju mimo važećeg regulacionog plana, čime će studenti biti izloženi svakodnevnom riziku.

- Na ovaj način ugrožena je bezbjednost svih studenata koji dolaze na Univerzitet. Treba li da dozvolimo da neko nastrada sutra prilikom izlaska sa pomenute kapije i tek nakon nekog tragičnog ishoda da reagujemo? - pita Rade Јanjić član Senata Univerziteta u Banjaluci.

Izgradnjom kružne raskrsnice koja iz Aleje Svetog Save vodi ka glavnom ulazu studentskog grada, koja odstupa od Regulacionog plana, aktuelna administracija, na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ponovo se oglušila o zakonske propise, tvrde na banjalučkom Univerzitetu.

- Urbanističko-tehnički uslovi po kojima se trenutno izvode radovi nisu u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom višeg reda, a u ovom slučaju to je Regulacioni plan Centar-Aleja. Regulacioni plan donosi Skupština, a mi sigurno znamo da nije izvršena izmjena ovog Regulacionog plana. Postoje veoma značajni urbanističko-tehnički , a potom, što je još značajnije, saobraćajni problemi u funkcionisanju ovog veoma važnog prostora - rekao je Saša Čvoro dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Iz Rektorata upozoravaju da bi realizacijom započetih radova bilo dovedeno u pitanje cjelokupno funkcionisanje Univerziteta.

- Izvedbeni projekat po kome se sada rade radovi izgleda ovako, gdje vidite da praktično Aleja studentske brigade, koja se ovdje nalazi, izmještena je iz kružnog toka i u Aleju studentske brigade, to jeste u Kampus, moguć je i to poprilično nebezbjedan ulaz isključivo iz pravca Rebrovca - rekao je Radoslav Gajanin rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Osim ovog gorućeg pitanja, Senat Univerziteta u Banjaluci podržao je i inicijativu da studenti iz višečlanih porodica, koji studiraju na ovom univerzitetu, budu oslobođeni plaćanja školarine. Inicijativa, koju je uputilo banjalučko Udruženje porodice s četvoro i više djece, podržana je jednoglasno.