latinica  ћирилица
19/09/2024 |  18:36 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Istočna Ilidža: Nova afera sa preprodajom zemljišta - Vujičić podnio krivičnu prijavu Božovića (VIDEO)

Da li je u Istočnoj Ilidži na pomolu nova afera u vezi sa preprodajom zemljišta? Podnosilac krivične prijave protiv načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić tvrdi da posjeduje dokaze da je ilidžanski načelnik pogodovao licima bliskim SDS-u, da kroz lanac prodaje opštinske zemlje ostvare imovinsku korist. Božović sve demantuje i najavljuje tužbu zbog klevete.
Istočna Ilidža - Foto: RTRS
Istočna IlidžaFoto: RTRS

Navodi iz krivične prijave Božovića terete da je zloupotrjebio službeni položaj i svojim kao i djelovanjem SDS ove skupštinske većine oštetio budžet za 700 hiljada KM. Podnosilac prijave navodi da Skupština opštine iz februaru ove godine jeste Božovića ovlastila da proda 13 hiljada kvadratnih metara zemljišta. Takođe navodi da je prvi kupac, investitor Ivan Ćaleta, vlasnik OBN TV platio 550 hiljada KM i nakon 2 dana, za 700 hiljada KM prodao firmi "Župa grup", koja je navodno u vlasništvu supruge odbornika u SO I. Ilidža Aleksandra Golijanina, iz SDS.

Posljednji kupac, Mesud Hrbat, vlasnik firme "Reni plus" spornu parcelu preduzeću "Župa grup" platio je 500 hiljada KM više.

- Za mjesec dana cijena je porasla za 550 hiljada na 1,2 miliona KM. Umjesto da je opština inkasirala u budžet, načelnik je omogućio privatnim licima, odnosno povezanim licima, ekstra profit od 700 hiljada KM - istakao je Vujičić.

Božović sve demantuje. Tvrdi da je prijava politički motivisana, a za klevetu najavljuje kontratužbu.

- Ono što ja znam, jeste do tačke kada je opština Istočna Ilidža izvršila kompletiranje sa prvim kupcem. Sve ostalo je nešto što nema apsolutno nikakve veze ni samnom lično, ni sa opštinom Istočna Ilidža. Pokušaj klevetanja, pokušaj izmišljanja, ono što ću ja uraditi jeste podnijeti kontra prijavu - navodi Božović.

Јoš se nije stišala ni afera "Sarajevski aerodrom", koji je uz građevinsku dozvolu federalnih organa namjerio da se širi na prostoru Istočne Ilidže, a Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu mora preispitati i ovu.

- Za ovih 700 hiljada KM moglo se napraviti obdanište od 400 metara kvadratnih, šest kilometara kanalizacione mreže ili dati 3000 stipendija u iznosu od po 200 KM - dodao je Vujičić.

Božović je istakao da stoji na raspolaganju svim organima u Srpskoj, te da sve što je njegova lokalna zajednica i lično on uradili, jeste u skladu sa zakonom.

Hoće li ova priča imati sudski epilog na Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo je da odluči. Za razliku od nas, njima bi morali biti dostupni i ostali akteri, više kupaca parcele od 13 hiljada kvadratnih metara u atraktivnoj industrijskoj zoni Istočne Ilidže.