latinica  ћирилица
19/09/2024 |  18:41 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Klupko se odmotava: Konaković pokušao da "opere" Kojovića, pa se i sam "okliznuo" (VIDEO)

Iz političkog Sarajeva stigla je još jedna potvrda da je proces koji se u Sudu BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika politički, a ne pravosudni.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Nakon priznanja poslanika Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Predraga Kojovića o umiješanosti "Trojke" u ovaj proces, lider stranke Narod i pravd, Elmedin Konaković pokušao je da ga opere, ali se on zapetljao, pa na kraju potvrdio da je "Trojka" u sve uplela i strance. Klupko se razmotava - ko će izvući deblji kraj?

Kada javna tajna prestaje to biti? Kada bude razotkrivena. Nekad treba manje, a nekad više vremena. U procesu protiv predsjednika Srpske bilo je potrebno godinu dana - stiglo je prvo, a zatim i drugo javno priznanje iz Sarajeva. Prvo od Kojovića koji je rekao da je sudski proces rezultat "kombinacija" u kojima je učestvovala i sarajevska "Trojka".

Na pitanje novinara da li je sudski postupak protiv Dodika zasluga "Trojke" ili bi se to dogodilo svakako, Kojović je rekao:

- Pa da vam kažem, to sada, kako bih rekao, možemo nagađati, ja vjerujem da je uvijek odgovor kombinacija okolnosti i našeg djelovanja.

Ono što je Kojović jasno i glasno izgovorio, pokušao je da ublažiKonaković. I to bezuspješno. Pa čak i gore, po sebe i stranačke partnere. Potvrdio je da su osim "Trojke", u politički proces upleteni i stranci.

Na pitanje da li je postupak protiv predsjednika Srpske montiran, odgovorio je:

- Obavijestili međunarodnu i domaću javnost o političkim činjenicama, koje su vrlo važne, da se dobije realna slika da se Tužilaštvo i rastereti i pravosuđe da se rastereti pritiska koje se moglo prije manifestovati kroz punu kontrolu političkih partija. Јer su kontrolisali između ostalog i OBA BiH, kroz koju su vršili pritisak na pravosuđe.

Ovako je Konaković umjesto da ublaži štetu dao drugo, ali i treće javno priznanje i potvrdu da je proces pred Sudom BiH politički, a ne pravosudni, upozorava pravnik Ognjen Tadić.

- Prvo smo od Kojovića čuli kako je za suđenje zaslužna "Trojka", a onda od Konakovića kako to pokušava da demantuje, a zapravo da priznaje da je uloga "Trojke" bila u tome da uveže stance u čitavu tu priču. I kako priznaje još goru stvar, a to je da je pravosuđe u Sarajevu sve vrijeme pod uticajem političkog Sarajeva, kako ga mi zovemo, a tačnije OBA i političkih stranaka iz političkog Sarajeva - kaže Tadić.

Konaković je svojom izjavom potvrdio da postoji vrlo ozbiljna povezanost "Trojke" i stranaca, rekao je SNSD-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini Milorad Kojić. I ne samo to, kaže Kojić, potvrdio je i da i jedni i drugi imaju ozbiljan i značajan uticaj na BH. pravosuđe.

- Oni kao politička partija, očigledno, žele da ostvare dominantan uticaj u pravosuđu a sa jednim krajnjim ciljem, ustvari da se dovede u pitanje legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku, da je kroz procesuiranje Milorada Dodika kao figure koja u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima brani interese Republike Srpske da bi se na taj način on sklonio sa političke scene - istakao je Kojić.

Njihove politike su jasne - ukinuti Srpsku i Milorada Dodika, kaže Kojić. U tome, dodaje, neće uspjeti jer nikada neće moći da ukinu volju građana koji su dali podršku predsjedniku Dodiku da štiti i njihove i interese Republike Srpske.