latinica  ћирилица
20/09/2024 |  14:54 ⇒ 14:55 | Autor: Agencije

Mjesec srpske kulture u Moskvi: Prilika da se uroni u atmosferu Balkana

Manifestacija "Mjesec srpske kulture" održava se u državnoj biblioteci inostrane literature "Rudomino", koja raspolaže velikim fondom strane literature i predstavlja međunarodni kulturni centar.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Tokom "Mjeseca srpske kulture" Moskovljani će imati priliku da urone u atmosferu Balkana i upoznaju se sa srpskom književnošću, muzikom, kao i da vide niz izložbi posvećenih slikarstvu i vajarstvu.

Među najznačajnijim događajima koji se održavaju ovog mjeseca je izložba slika "Duša Srbije". Na ovoj izložbi, predstavljena su djela ruskih i srpskih slikara.

Cilj ovog događaja jeste predstavljanje srpske kulture i očuvanje tradicije kroz umjetničko i literarno nasljeđe.

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa srpskom književnošću, likovnom umjetnošću, muzikom....Takođe, oni će moći da prisustvuju i učestvuju u obrazovnim kratkim kursevima, tematskim okruglim stolovima, prezentaciji knjiga i naučnih radova.

Pored toga, na ovoj manifestaciji, gosti će imati priliku da se lično upoznaju sa prevodiocima i onim ljudima koji promovišu srpsku kulturu u Rusiji.

Koordinatorka izložbe Vesna Simić rekla je da je cilj manifestacije predstavljanje tradicije i običaja srpskog naroda kao i popularizacija srpskog jezika, kao i da se tome pridaje velika pažnja, te se festival odvija baš u septembru, jer se tad održava Vukov sabor u Tršiću.

- Očuvanje duhovnih, kulturnih i vjekovnih veza dva naroda je uslov za dalji uspješan razvoj i jačanje ravnoteže slovenskog duha i nacionalnog koda koji nosimo u sebi. Samo na takav način, kulturnim uticajem možemo podići i učvrstiti temelj među bratskim zemljama - naglasila je Simić.

Kako je rekla, u toku mjeseca septembra, u Moskvi, ali i drugim gradovima Rusije, pošto se festival geografski razvija, Rusi i Srbi će moći da posjećuju predavanja o kulturi iz filmske umjetnosti, da vide nekoliko postavki umjetničkih slika i fotografija, da učestvuju u jezičkoj radionici.

- Okrugli stolovi, prezentacija knjiga i lekcija o arhitekturi višepolarnog svijeta, samo su neke od aktivnosti koje će vidjeti posjetioci 5. jubilarnog festivala u čuvenoj Inostranki. Nismo zanemarili ni najmlađe i usrdno smo radili na tome da umjetničke radionice, ekspres tečaj srpskog jezika i čitanje knjiga što ljepše i bliže dočaraju bogatstvo i ljepotu Srbije kao i njenu sličnost sa Rusijom - istakla je ona.

Rukovodilac Centra za međunarodnu saradnju Rusko-balkanski dijalog Јevgeni Osenkov rekao je da peti jubilarni "Mejsec srpske kulture" u Moskvi najznačajniji događaj za stanovnike prestonice, goste, a naravno i za predstavnike srpske dijaspore u regionu, ali i okolnim regionima.

- Početni cilj zvuči veoma birokratski – aktivan razvoj komunikacione platforme za razvoj rusko-balkanskih i rusko-srpskih veza u Ruskoj Federaciji, ali ovaj festival velikih razmjera je završni, najvažniji događaj, koji okuplja sve elementi rusko-srpske kulture koji su godinama postojali u raznim krajevima zemlje - rekao je Osenkov.

Dodao je da je za srpsku dijasporu u Moskvi ovo prilika da učestvuje u kulturnim rusko-srpskim dešavanjima, i još jednom pokaže cijelom svijetu bliskost naših naroda.

- Postoji i mali politički podtekst – u okviru tzv. izolacije, o kojoj Zapad priča koliko god je to moguće, vidimo samo suprotnu želju mnogih naroda da uspostave odnose sa Rusijom – i tu u prvi plan dolazi srpski narod koji nas podržava i u tuzi i u radosti - naglasio je on. 

Izvor: rt.rs