latinica  ћирилица
20/09/2024 |  17:49 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu važilo bi za sve, bez obzira na godine (VIDEO)

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić potvrdio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine, koji bi se odnosio na sve državljane BiH. Podsjeća da su u Republici Srpskoj ovu inicijativu, po ugledu na region, prije godinu dana na Ekonomskom forumu Јahorina, pokrenuli predsjednik Srpske Milorad Dodik i Privredna komora.
Stanovi - Foto: RTRS
StanoviFoto: RTRS

Amidžić kaže da je prijedlog zakona napisan i da su definisani određeni bitni elementi. Pita se ima li političkih aktera spremnih da kažu ne ovom zakonskom rješenju koje će biti uvršteno u dnevni red prve sjednice Predstavničkog doma.

San o vlastitoj nekretnini po cjeni manjoj za 17 odsto PDV-a, mogao bi postati stvarnost i to ne samo za mlade bračne parove. Starosna barijera se ukida, pa bi i oni u zrelijoj dobi mogli, po znatno nižoj cijeni, kupiti vlastiti krov nad glavom.

Ovaj zakon neće se odnositi na kupovinu luksuznih stanova, odnosno definisano je koliko se metara kvadratnih stambene površine oslobađa plaćanja PDV-a. Oni koji su trenutno u fazi kupovine prve nekretnine pozvani su da ne zaustavljaju taj proces do usvajanja zakona i time eventualno rizikuju povećanje cijena nekretnine.

- Neko ko u ovom momentu potpiše predugovor, notarski ugovor ili šta god već u smislu da je rezervisao nekretninu, taj pojedinac neće gubiti pravo da izvrši povrat PDV-a na prvu nekretninu. Kroz zakon će biti regulisano da je momenat kad neko postaje vlasnik onaj kad je upisan u javne evidencije - pojasnio je Amidžić.

Oslobađanje PDV-a za kupovinu prve nekretnine, praktično znači 17.000 KM manje na svakih 100.000 KM nekretnine.

- Za pedesetak metara kvadratnih u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru cijene su oko 200.000 KM, što znači da cijena PDV-a postaje duplo veća - navodi Mia Karamehić Abazović, zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika Narod i pravda u PS BiH.

Amidžić je ocijenio da je politička situacija u BiH sazrela da bi ovakav prijedlog dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini.

- Postoji politička podrška da jedan ovakav zakon bude usvojen. Mene interesuje da li sad u BiH postoji ijedan politički akter da kaže da neće da podrži ovakvo zakonsko rješenje - rekao je Amidžić.

Republika Srpska, Federacija BiH i distrikt Brčko izrazili su spremnost da u prvom periodu na sebe preuzmu finansijske posljedice po javne prihode, koje će uzrokovati ukidanje plaćanja PDV-a za kupovinu prve nekretnine.