latinica  ћирилица
20/09/2024 |  20:31 ⇒ 23:00 | Autor: RTRS

Višković: Srce Srpske kuca za Srbiju (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da manifestacija Dani Srpske u Srbiji potvrđuje srpsko jedinstvo i jača veze između srpskog naroda sa obje strane Drine.
Radovan Višković - Foto: Ustupljena fotografija
Radovan ViškovićFoto: Ustupljena fotografija

- Јoš od 2013. godine, ova manifestacija ima za cilj jačanje svekolikih veza između srpskog naroda sa obje strane Drine, a prije svega onih koji se odnose na povezivanje našeg naroda, bilo da je riječ o ekonomiji, nauci ili kulturi - rekao je Višković.

On je naveo da će u idućih nekoliko dana u 12 gradova širom Srbije biti predstavljeni razni kulturni sadržaji Republike Srpske, turistička mjesta i prirodne ljepote, ali i investicione mogućnosti Srpske za potencijalne investitore iz Srbije.

Višković je poručio da srce Republike Srpske kuca za Srbiju, koja je njen čuvar, i da ništa što može izbrisati osjećaj međusobne privrženosti i jedinstva.

On je rekao da je Srbija najznačajniji partner Srpske, ali, nadasve, prijatelj, saveznik i stariji brat, kao i najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor.

- Ruku na srce, neki će reći da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstava, nego samo interesa. Međutim, Republika Srpska i Srbija dokazuju upravo suprotno - iskreno jedinstvo, prijateljstvo i partnerstvo koje traje i koje će trajati sve dok je srpskog naroda. Veze Srbije i Republike Srpske trenutno su najbolje u istoriji zahvaljujući, prije svega, predsjednicima Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku - naglasio je Višković.

On je podsjetio da je nedavno na Svesrpskom saboru usvojena "Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda", čime su potvrđene neraskidive veze i dogovoreno zajedničko djelovanje u mnogim sferama, koje Srpska i Srbija realizuju kroz mnoge memorandume.

Višković je naveo da institucionalni temelj saradnje predstavlja Sporazum o specijalnim paralelnim vezama, moćni mehanizam koji je doveo do realizacije niza zajedničkih projekata koji služe narodu sa obje strane Drine.

Poručio je da Srpskoj i Srbiji ne treba nikakav papir da bi bili jedno.

- U našim srcama i dušama, mi jesmo jedno nacionalno biće i to nijedna granica, ni jedna prepreka ne može da nadvlada. Iako administrativno razdvojen u dvije države, ovaj narod živi i funkcioniše kao jedna cjelina. Znate, uvijek je najjače ono što osjećate u srcu. A naše kuca za Srbiju. Kao što ono u Srbiji kuca za nas - istakao je Višković i dodao da ne postoji ništa što može da izbriše taj osjećaj međusobne privrženosti i jedinstva.