latinica  ћирилица
21/09/2024 |  07:24 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Osveštan hram u Dervišima; Dodik: Hram mjesto okupljanja, spomenik i svetionik koji će svijetliti svim generacijama (FOTO/VIDEO)

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Јefrem osveštao je danas Hram Rođenja Presvete Bogorodice, a svečanosti su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.
Osveštanje hrama u Dervišima - Foto: Ustupljena fotografija
Osveštanje hrama u DervišimaFoto: Ustupljena fotografija

Osveštanje ove svetinje počelo je nakon litije oko hrama.

Mitropolit banjalučki Јefrem zahvalio se svima koji su doprinijeli izgradnji ove svetinje, prije svega predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji kako je istakao svakodnevno trpi udare, braneći Srpsku i njen narod.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nakon osveštanja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Svete liturgije obavljeno je i osveštanje slavskog žita i kolača, kao i temelja parohijske sale.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da je došao u banjalučko selo Derviši da prisustvuje osveštanju Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i da podrži napore donatora i priložnika ove svetinje, te podsjetio da je i Vlada Srpske dala više od 100.000 KM.

Ustupljena fotografija

Dodik je istakao da je hram mjesto okupljanja, orijentir, spomenik i svetionik koji će svijetliti svim generacijama.

Izgradnja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je u oktobru 2016. godine.

Ustupljena fotografija

Paroh lazarevački Dragan Slijepčević rekao je da ova parohija ima dva hrama, gornju crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Lazaru i ovaj novoizgrađeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Dervišima.

Foto: RTRS

Foto: RTRS