latinica  ћирилица
21/09/2024 |  13:04 ⇒ 13:10 | Autor: TANЈUG

Otvoren kamp "Zlatibor 2024" za djecu iz dijaspore i regiona

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević otvorio je, zajedno sa predsjednikom Opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, kamp "Zlatibor 2024" u okviru koga učestvuju djeca iz dijaspore i regiona.
Otvoren kamp "Zlatibor 2024" (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ) -
Otvoren kamp "Zlatibor 2024" (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ)

Za mlade učesnike kampa osmišljene su radionice o tradicionalnoj igri, pjesmi i kostimu zlatiborskog kraja i radionice na temu srpskoj jezika i književnosti i srpske srednjevjekovne umjetnosti, saopštilo je danas iz kabineta Milićevića.

- Ovaj kamp, kao i još 18 kampova koje smo tokom ljeta organizovali širom Srbije i kroz koje je prošlo 5.000 mladih iz regiona i dijaspore, dokaz je posvećenosti države Srbije da održimo neraskidive veze sa našim sunarodnicima u rasijanju - istakao je Milićević.

On je ukazao da je čuvanje nacionalnog jedinstva među Srbima gdje god živjeli temelj opstanka srpskog naroda.

- Naša snaga leži u jedinstvu, u solidarnosti i u osećaju pripadnosti zajedničkoj kulturi, istoriji i vrijednostima. Upravo ovakvi kampovi su mjesta gdje to jedinstvo učvršćujemo, gdje naši mladi prepoznaju važnost svoje uloge u očuvanju srpskog identiteta - naveo je Milićević.

On je djeci poručio da uvijek nose sa sobom vrijednosti koje stiču ovdje, ljubav prema svojoj domovini i jeziku da nikada ne zaborave ko su i odakle potiču.

- Ostanite ponosni na to što jeste i nastavite da širite vrijednosti našeg naroda širom svijeta - rekao je Milićević okupljenim mališanima.