latinica  ћирилица
21/09/2024 |  19:59 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Na brdu Panjik u Loparama obilježene 32 godine odbrane Majevice (VIDEO)

Na brdu Panjik iznad Priboja u opštini Lopare obilježene su 32 godine od odbrane Majevice. U ofanzivi muslimanskih snaga iz Teočaka, poginulo je 16 pripadnika Garde "Panteri" među kojima su bili i komandant Garde, Branko Pantelić Panter i kapetan Stevan Lazić. U Opštinskoj Boračkoj organizaciji nisu zadovoljni odnosom rukovodstva opštine Lopare prema boračkim kategorijama.
Godišnjica odbrane Majevice - Foto: RTRS
Godišnjica odbrane MajeviceFoto: RTRS

Bitka na Panjiku bila je ključna u odbrani Majevice. Linija odbrane nije pomjerena do kraja Odbrambeno-otadžbisnkog rata.

U tim borbama život je izgubio i komandant Garde Branko Pantelić Panter.

- Za nas znači da sve nije bilo uzalud. Drago je i meni i mojoj djeci kao i mom unuku koji ima deset godina, kada se neko sjeća, spominje i priča o njemu, jer dokle god sjećanje na nekog živi, živi i on sa nama - kaže Vanja Pantelić, supruga komandanta Garde Branka Pantelića Pantera.

Samo dan nakon što su se vratili iz bitke za Smoluću, Gardisti su upućeni na Majevicu.

- Činjenica je da je naša jedinica pretrpjela najveće žrtve ali ipak na kraju u teškim brbama koje su trajale od 2. do 25 septembra, vraćeni su svi položaji - rekao je Petar Cvjetinović, predsjednk Udruženja veterana Garda "Panteri".

Aleksa Lazarević, ratni komandant Specijalne jedinice "Tobutski sokolovi" ističe da je srpski narod u ratu shvatio da su vojnici Vojske Srpske tada dorasli da se bore sa daleko brojnijim neprijateljem na ovom prostoru.

Oni koji su dali život i krvarili za Srpsku ne smiju biti zaboravljeni.

- Želimo da prenesemo na mlade generacije uspjehe Garde "Panteri" koji su svojim herojstvom i junaštvom zadužili Srpsku i omogućuili ostanak srpskog narda na ovim prostorima - rekao je Igor Ratković, savjetnik ministra rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

A zbog svih žrtava i rana u proteklom ratu reagovao je i predsjednik Boračke organizacije Lopare Risto Radić.

Ogorčen je neadekvatnim odnosom opštinske vlasti prema boračkim kategorijama. Brojni njihovi zahtjevi, kaže, nisu odobreni.

- Kada borci traže pravo za liječenje, novac za nabavku lijekova, za sahranu, onda nema novca zbog nelikvidnosti opštinskog budžeta, a na drugoj strani predsjednik Skupštine se enormno bogati - navodi Radić.

Ove riječi ostavile su gorak ukus kod demobilisanih boraca koji su došli da obilježe Dan odbrane Majevice, a mnogi od njih su takođe vodili tešku bitku za ostvarivanje svojih prava.