latinica  ћирилица
22/09/2024 |  18:18 ⇒ 23/09/2024 | 08:53 | Autor: RTRS

Do kraja oktobra rok za mogućnost promjene doktora porodične medicine, pedijatra i ginekologa (VIDEO)

Fond zdravstva Republike Srpske promijenio je redovni rok za mogućnost promjene doktora porodične medicine, pedijatra i ginekologa. To će se moći uraditi do kraja oktobra. Registrovana lica, ako se odluče na taj korak, ne moraju navoditi razlog promjene. Mimo tog roka, za promjenu ljekara biće potrebno navesti razlog.
Dom zdravlja u Trebinju - Foto: RTRS
Dom zdravlja u TrebinjuFoto: RTRS

Raniji rok provodi se da bi Fond zdravstva već u novembru imao tačne podatke o broju registrovanih lica, u timovima, u primarnoj zaštiti.

- To će nam omogućiti ranije ugovaranje za primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i da imamo znatno ranije potpisane ugovore sa ustanovama primarnog nivoa, nego što je to bilo ranije - rekla je Nikolina Dušanić, rukovodilac odjeljenja za odnose s javnošću Fond zdravstva Republike Srpske.

Promjena doktora moguća je u sredinama, u kojima doktori, uz postojeći broj, imaju mogućnost da prihvate nove osiguranike.

Stanje je različito u lokalnim zajednicama.

- U Prijedoru je prethodne godine najveći broj građana svoje pravo na promjenu doktora koristilo u periodu kada za to nije bilo potrebe da navode razlog, a najčešći je bio promjena prebivališta - navela je Ivana Šalabalija, službenik za informisanje u Domu zdravlja Prijedor.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove Doma zdravlja u Trebinji istakao je da su svi njihovi timovi porodične medicine popunjeni po standardu Fonda.

- Јedan tim ima 1.800 pacijenata, i naših svih petnaest timova imaju više, prema tome, pacijenti koji se prebacuju, idu u tim u kome ima najmanje pacijenata, a ne u tim koji bi željeli - pojasnio je Todorović.

U Republici Srpskoj, na promjenu izabranog doktora, prošle godine se odlučilo oko 19.000 lica, uglavnom u većim gradovima, gdje ima više stanovnika i zdravstvenih ustanova primarne zaštite.

Konsultativnoj ambulanti za ginekologiju u Trebinju, u kojoj je registrovano nešto više od 10.000, gravitiraju i pacijentkinje iz Ljubinja, Berkovića i Bileće.

- Dođu nam žene koje nemaju izabranog doktora, tako da bi broj žena bio i za hiljadu veći. Imamo sreću, nas je ovdje dvoje uposleno, pregledi se zakazuju, žene čekaju sedam dana, maksimalno deset, a hitni slučajevi se primaju odmah - naglasila je Lilien Kovač, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Trebinje.

Izbor doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa, u ustanovama koje imaju potpisan ugovor sa Fondom zdravstva, je slobodan.

Registrovani pacijenti, za izbor doktora, nisu uslovljeni mjestom stanovanja.