latinica  ћирилица
22/09/2024 |  19:42 ⇒ 23/09/2024 | 07:18 | Autor: RTRS

Srpski spomenici u Federaciji svakodnevno na meti vandala (VIDEO)

U selu Lipnik kod Sanskog Mosta uništen je spomenik posvećen četvorici Srba koji su ubijeni za vrijeme turske vladavine 1835. godine.
Urušen spomenik u Lipniku - Foto: RTRS
Urušen spomenik u LipnikuFoto: RTRS

Spomenik je više puta skrnavljen, a sada je potpuno uništen. Malobrojni Srbi koji se vraćaju u rodni kraj pitaju da li je ovo opomena da srpskim spomenicima, svjedocima tragične istorije, nije mjesto u ovom dijelu Federacije BiH.

Dragan Јovanović prije rata živio je Lipniku, u opštini Sanski Most. U rodno mjesto nije se vratio. U Lipniku nema struje ni vode niti osnovne infrastrukture neophodne za život. Uništavanje spomenika u njihovom selu shvatili su kao poruku da Srbi nisu dobrodošli u Sanski Most.

- Nije nam drago što se to dešava, a vjerovatno ni ovim mještanima da nije svejedno - kaže Dragan Јovanović iz sela Lipnik.

Spomenik četvorici Srba, koje su prije 200 godina Turci nabili na kolac, više puta je uništavan i obnavljan. Sada je potpuno srušen. Oni koji dolaze u rodni Lipnik, kažu da ih rušenje spomenika neće spriječiti u budućim namjerama.

- Da se nećemo pokolebati sa ovim dešavanjima koja su novog datuma, da ćemo i dalje opstati na ovom području i da ćemo njegovati uspomenu na naše pretke, kulturno istorijske događaje ćemo i dalje vrednovati - rekao je Dragan Praštalo, predsjednik Zavičajnog udruženja Lipnik iz Sanskog mosta.

Uništavanje srpskih spomenika osudili su svi sanski Srbi, koji su nakon posljednjeg rata život nastavili u Srpskoj i Srbiji.

- Da krenem samo od Korčanice, Šušnjara, Vrhpolja, Kljevaca evo i Lipnika gdje je spomenik kumstva i najpoznatiji spomenik u regionu i u bivšoj državi i kroz istoriju i vjekove poznat. Poslije drugog obnavljanja, opet je skrnavljen. Šta drug o reći nego osuditi ali i uputiti jednu asnu poruku da nas neće zaustaviti u očuvanju naših kulturnih istorijskih spomen obilježja - ističe Branko Marjanović, predsjednik Skupštine udruženja građana Sanjana iz Stare Pazove.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata potpuno uništen je spomenik poginulim borcima ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

Srbi iz Lipnika nastoje da očuvaju i stara groblja koja se uništavaju. Poručuju da će ostati istrajni u borbi da zaštite uspomenu na pretke.