latinica  ћирилица
23/09/2024 |  11:58 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ne vidim kakvu ulogu Šmit ima u predmetu "Kovačević" (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da ne vidi nikakvu ulogu Kristijana Šmita u procesu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević".
Željka Cvijanović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka CvijanovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Vidim da se u FBiH vodi velika polemika da li se Šmit sam pozvao ili je pozvan. Ne znam zbog čega bi on bio ekspert koji bi mogao da daje bilo kakva tumačenja - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski sporazum stvorio BiH u kojoj bi svi trebalo da imaju balans i da sudske presude, donesene  s namjerom da se mijenja ustavno uređenje, nisu urodile plodom.

- Petnaest godina imate nastojanja da se nečemu prolagodite, a ne možete se prilagoditi zato što odskače od onog što jeste koncept na kojem BiH počiva - balans, jednakost, Dejtonski sporazum. Ne vidim ulogu Šmita u bilo kakvoj aktivnosti - od zakonodavnih gdje se petlja na unutrašnjem planu, do toga da bude neki svjedok i tumači da li nešto treba ili ne treba. Mi svi znamo pročitati Ustav, znamo šta tamo piše BiH, a piše da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta hoćete - da pomoću intervencija i stranaca mijenjate državu, a da niste promijenili Ustav kako to ustavna procedura nalaže - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla i da je apsurdno što Šmit svjedoči u u Strazburu, a ne može u Sudu BiH u slučaju koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Ovdje je kao zaštićen pa ne može da dođe, a u suštini bi trebalo da bude ključni svjedok kao što je to i najavila odbrana predsjednika Dodika. Trebalo bi ga pitati otkud mu pravo da nešto nameće, da li je prepoznat Ustavom kao neko ko ima pravo da donosi zakone, kako je došao na ovu poziciju, da li je prošao proceduru propisanu Dejtonskim sporazumom - rekla je Cvijanovićeva.