latinica  ћирилица
23/09/2024 |  13:13 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Tradicionalna manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" od 25. septembra

Tradicionalna manifestacija "Dani Srbije u Republici Srpskoj", pod pokriviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije donosi i ove godine bogat program sa 60 aktivnosti 14 ustanova kulture iz Srbije, koji će se naći na repertoaru srodnih ustanova u deset gradova i opština širom Republike Srpske.
Dani Srbije u Republici Srpskoj - Foto: Ustupljena fotografija
Dani Srbije u Republici SrpskojFoto: Ustupljena fotografija

- Manifestaciju će otvoriti ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković 25. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Na svečanom otvaranju "Dana Srbije u Srpskoj" biće prikazan dokumentarno-reportažni film "Krunisanje kralja Petra Prvog Karađorđevića" kom će prethoditi izložba Istorijskog muzeja Srbije o krunisanju ovog srpskog vladara u 18 časova u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske - navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Kako se dodaje u saopštenju, publika će tokom manifestacije imati prilike da na različitim scenama uživa u nastupima eminentnih umjetnika iz republičkih ustanova kulture, odnosno iz Narodnog pozorišta iz Beograda, nacionalnog ansambla narodnih igara i pjesama "Kolo" i "Vijenac", ali i da pogleda izuzetne izložbe Istorijskog, Pirodnjačkog i Etnografskog muzeja iz Beograda.

Tokom manifestacije, Filmske novosti i Muzej Nikole Tesle publici će predstaviti dokumentarne projekcije o značaju srpskih velikana, kao i o bogatoj istoriji srpskih manastira doprinoseći jačanju međusobnih veza i novom pogledu na istorijske činjenice, a projekcije kvalitetnih filmova srpske kinematografije organizovaće Filmski centar Srbije.

Manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem da se kroz bogat sadržaj afirmiše jedinstven kulturni prostor i razvija kulturna saradnja osnaživanjem veza između srpskog naroda sa obje strane Drine što je u skladu i sa Deklaracijom Sverpskog sabora održanog 8. juna ove godine u Beogradu na inicijativu dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika.