latinica  ћирилица
24/09/2024 |  16:45 ⇒ 19:33 | Autor: RTS

Guteres u UN: Čovječanstvo hrli ka nezamislivom - buretu baruta koje bi moglo da proguta svijet; Vrijeme je za mir

Generalni sekretar UN Antonio Guteres, na početku debate u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi i poručio da je vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. Čovječanstvo, kako je rekao, hrli ka nezamislivom - buretu baruta koje rizikuje da proguta svijet.
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Antonio Guteres (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

U Njujorku je počela generalna debata 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Generalnoj skupštini obratiće se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Debatu je otvorio generalni sekretar UN Antonio Guteres koji je u uvodnom govoru upozorio da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svijet".

Istakao je da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim riječima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

- Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć - rekao je Guteres.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rješenju sa dvije države, dodao je Guteres.

Pozivajući se na produbljivanje geopolitičkih podjela, ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promjene i razvoj nuklearnog oružja, Guteres kaže da se čovečanstvo "hrli ka nezamislivom - buretu baruta koje rizikuje da proguta svijet".

Nestabilnost na mnogim mestima širom svijeta je nusproizvod nestabilnosti odnosa moći i geopolitičkih podjela.

- Najvažnije je poštovati Povelju UN, međunarodno pravo, podržavati i sprovoditi odluke međunarodnih sudova i jačati ljudska prava u svijetu. Bilo gdje i svuda - naglasio je Guteres.

Ukazao je na sukobe koji "bjesne i umnožavaju se, od Bliskog istoka do Ukrajine i Sudana, kojima se ne nazire kraj" i na globalni bezbjednosni sistem, za koji je rekao da "ugrožava geopolitičke podjele".

Guteres je rekao da se rat u Ukrajini širi bez naznaka da će skoro biti okončan.

- Vrijeme je za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. U međuvremenu, Gaza je neprestana noćna mora koja preti da da zahvati cijeli region. Svi bismo trebali biti uznemireni zbog eskalacije. Liban je na ivici - rekao je on.

Godišnji sastanak Generalne skupštine UN završava se 30. septembra.