latinica  ћирилица
25/09/2024 |  14:23 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Svjedočenje Panića u Sudu BiH; Prvi put se čulo da Šmit nije visoki predstavnik

Generalni sekretar Vlade Srpske i član Upravnog odbora Službenog glasnika Dalibor Panić danas je u Sudu BiH saslušan kao svjedok, na prijedlog odbrane drugooptuženog v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.
Podrška pred Sudom BiH - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Podrška pred Sudom BiHFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na ročištu je bilo riječi o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Zakona o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata Srpske, a Panić je istakao da niti OHR, niti Šmit, te bilo ko drugi, nema pravo i mogućnosti da stopira zakone, koji su prethodno prošli ustavnu i zakonom propisanu proceduru.

Panić je rekao da je dobio više dopisa da se zaustavi objavljivanje dva zakona usvojena na 7. i 8. posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, kao i putem pošte dva dopisa da se objave određena akta OHR-a.

- Niti je Vlada adresa da se objavi ili ne objavi nešto što dolazi sa strane, niti pisma kojima se traži da se određena akta OHR-a objavljuju mogu biti objavljena u Službenom glasniku. To mogu biti isključivo akta koja usvoji Vlada ili Narodna skupština - rekao je Panić.

Panić je pojasnio da je Vlada Republike Srpske jednoglasno usvojila mišljenje o oba zakona i da je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura u ovim zakonskim rješenjima.

On je podsjetio da se nakon usvajanja u Narodnoj skupštini Srpske zakoni šalju predsjedniku Republike, koji ih potpisuje, a potom se šalju u Službeni glasnik na objavljivanje.

Na pitanje Lukićevog advokata Miljkana Pucara da li neko može stopirati da se određena zakonska rješenja ne objave, Panić je rekao da bi to bilo protivno zakonu i Ustavu Republike Srpske.

On je rekao da direktor Službenog glasnika ne može uticati na objavljivanje ili neobjavljivanje određenih akata i da bi, ukoliko bi to učinio, to podleglo krivičnom gonjenju.

Takođe, prvi put u Sudu BiH čulo se da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a to je Panić rekao, odgovarajući na pitanje odbrane.

Podsjećamo, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića ispred Suda BiH, dočekali su mnogobrojni građani, uz aplauz.