latinica  ћирилица
25/09/2024 |  15:57 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Univerzitetu u Banjaluci predata projektna dokumentacija za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Srpske (VIDEO)

Predstavnicima Univerziteta u Banjaluci i Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje predata je projektna dokumentacija za izgradnju i opremanje Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske. Projektna dokumentacija je finansirana kroz Italijanski fond za inovativne projekte, preko Razvojne banke Savjeta Evrope.
Univerzitet u Banjaluci - potpisana projektna dokumentacija - Foto: RTRS
Univerzitet u Banjaluci - potpisana projektna dokumentacijaFoto: RTRS

Naučno-tehnološki park biće izgrađen u kampusu Univerziteta u Banjaluci. Nadležni kažu biće centralno mjesto gdje se rađaju inovativne ideje i tehnološki napredak Srpske.

- Siguran sam da će izgradnjom NTP imati ogromnu korist prije svega UNIBL i studenti UNIBL odnosno naši nastavnici i saradnici kroz angažman u kompanijama koje budu smještene u NTP - istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Nikola Dragović, direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske, najavio je još neke novine.

- Јedan od prvih programa koji će NTP uskoro početi sprovoditi je program kampa za koji intenzivno traje kampanja jedinstveni startap program za mlade od 18 do 35 godina - rekao je Dragović.
OF

Vlada je prošle godine usvojila informaciju o osnivanju prvog NTP u Srpskoj čiji je cilj ubrzan tehnološki razvoj.

- Za razvoj preduzetništva i inovativnosti kod mladih ljudi, to je cilj ovog projekta - poručio je Zoran Bjelajac, pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

Prema planu, zauzimaće površinu od 7500 kvadratnih metara , a ukupna vrijednost investicije je oko 19 miliona evra.