latinica  ћирилица
25/09/2024 |  16:30 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Novi Grad: Obilježen Dan odbrane iz septembra 1995. godine (VIDEO)

U Novom Gradu obilježen je Dan odbrane u septembru 1995.godine. Iako je dio teritorije tih septembarskih dana bio privremeno okupiran od strane pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH i Vojske Hrvatske, ipak za tri dana jedinice Vojske Republike Srpske su oslobodili kompletno područje.
Dan odbrane Novog Grada - Foto: RTRS
Dan odbrane Novog GradaFoto: RTRS

Podgrmečki dio teritorije opštine kao i sam Novi Grad 18. i 19. septembra su pretrpjeli žestoke napade. Komanda Prve novogradske brigade 25.septembra donijela je odluku da se krene u kontranapad.

- Mi smo bili izgubili dio naše opštine. Međutim, nakon te odluke, već 26. septembra smo krenuli u protivnapad i za tri dana smo uspjeli da vratimo privremeno zauzetu teritoriju - rekao je ratni komandant Ranko Dabić.

Odlukom Skupštine opštine Novi Grad iz 2010. godine, 25. septembar se obilježava kao Dan odbrane.

- Naša opština je u to vrijeme bila napadnuta od regularne Hrvatske vojske i Petog korpusa takozvane Armije BiH. Neprijateljske akcije su bile jako dobro pripremljene i očigledno je da njihova namjera bila da zauzmu ovo područje - podsjetio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

O tim sudbonosnim danima okupljenima među kojima je najviše bilo učenika, na Trgu Mladena Oljače govorili su komandant brigade i načelnik opštine.

Kod centralnog spomen obilježja služen je parastos i položeni vijenci,a potom je organizovan tradicionalni marš mira do Novske planine.