latinica  ћирилица
26/09/2024 |  09:32 ⇒ 11:27 | Autor: RTRS

Kojić: Objavljivanje izvještaja direktan pokušaj pritiska na nas i Sud BiH (FOTO)

Memorijalni centar Potočari izvještajem o negiranju navodnog genocida pokušava svima nama koji jasno kažemo da se u Srebenici nije desio genocid začepe usta, jer mi pričamo ono što priča struka, ono što priča većina onih koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici kojoj su nam pokušali staviti etiketu genocidnog naroda, rekao je predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić u Јutarnjem programu.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Mi svi koji se drznemo i javno kažemo da se ne bojimo nametnutog Inckogovog zakona nas stavljaju u ovaj izvještaj koji se ove godine zove čak neprocesuiranje negatora negocida - rekao je Kojić.

Istakao je da se u izvještaju odmah iza imena predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, našlo i njegovo ime.

- Ovo je direktan pokušaj pritiska na nas i Sud BiH koji bi nas procesuirao - poručio je Kojić.

Dodao je da je najveći problem što svi pričamo da smo i mi stradalnici u Podrinju.

- Najveći problem je što mi ne povijamo glavu i ne govorimo onako kako njima odgovara jer ukoliko njihov mit u Srebenici padne, ukoliko se istina prezentuje javnosti i ugleda svjetlost dana znamo da pada kompletna priča o unitarnoj BiH, jer znamo da je Srebrenica poligon za sve ono što u međunarodna zajednica i sami Bošnjaci žele da učine od Bih a to je da Srpsku oslabe, a da se dobije više unitarne BiH - poručio je Kojić.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, na čijem čelu je bio vodeći izraelski istoričar i stručnjak za Holokaust Gideon Grajf, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici niti na bilo kom drugom mjestu.