latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:21 ⇒ 11:25 | Autor: TANЈUG

Do kraja godine od Beograda do Subotice vozom za 76 minuta

Pruga Novi Sad - Subotica trebalo bi da bude otvorena do kraja novembra, kada će se od Beograda do Subotice stizati za 76 minuta, najavila je direktor preduzeća "Infrastruktura železnica Srbije" Јelena Tanasković.
Voz u Srbiji (Foto: TANJUG/Srbija voz) -
Voz u Srbiji (Foto: TANJUG/Srbija voz)

Tanaskovićeva je rekla da je njemačka nacionalna željeznička kompanija "Dojče ban" u ponedjeljak, 23. septembra, počela zvanično testiranje ove pruge i ocijenila da bi voz već sutra mogao da dostigne brzinu od 200 kilometara na sat.

- Testiranje će trajati do 10. oktobra. Nadamo se da ćemo do kraja novembra, odnosno krajem godine, otvoriti ovu deonoicu za saobraćaj - izjavila je Tanaskovićeva za RTS.

Ona je navela da će vožnja od Beograda do Subotice trajati 76 minuta, kako pokazuju sadašnja mjerenja.

- Od Beograda do Novog Sada potrebno je 36 minuta, a od Novog Sada do Subotice vožnja treba da bude u trajanju od 41 minuta. Do granice sa Mađarskom ćemo dolaziti za 76 minuta, kako danas pokazuju sva merenja. Mi smo do sada putovali do Subotice iz Beograda za četiri sata i 37 minuta - rekla je Tanaskovićeva.

Kada je riječ o dionici od srpsko-mađarske granice do Budimpešte, Tanaskovićeva je istakla da se eksperti kineske firme koja je radila brzu prugu u Srbiji, sele na mađarsku stranu i nastavljaju svoj rad.

- Tokom sledeće godine bi trebalo da bude puštena i pruga do Budimpešte - dodala je Tanaskovićeva.

Ona je rekla da će se po završetku mađarskog dijela pruge za manje od tri sata putovati od Beograda do Budimpešte, što će značiti i spajanje sa jugoistočnom Evropom.

- Tu je čvorište, tako da ćemo moći da putujemo u sve evropske zemlje jer iz Budimpešte može da se ide dalje po Evropi i zaista je ta mreža razvijena i funkcioniše odlično - istakla je Tanaskovićeva.