latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:39 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Od 1. oktobra neinvazivno prenatalno testiranje u UKC-u Srpske

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske od 1. oktobra pružaće usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja za sve trudnice koje teritorijalno pripadaju ovoj ustanovi.
Trudnica (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH, ilustracija) -
Trudnica (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH, ilustracija)

Trudnice koje teritorijalno ne pripadaju UKC-u o terminu i načinu uzorkovanja krvi mogu da se informišu u bolnicama kojima pripadaju, saopšteno je iz UKC-a.

U saopštenju se navodi da trudnica treba da se javi kod ginekologa kod kojeg je registrovana u Domu zdravlja, koji procjenjuje da li ima pravo na NIPT.

Ukoliko trudnica ostvaruje pravo na ovaj test dobija uputnicu koja glasi na UKC Republike Srpske, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, sa navedenim zahtjevom za NIPT testiranje.

Nadležni specijalista ginekologije i akušerstva upoznaće trudnicu sa procedurom NIPT, te je potrebno da trudnica potvrdi svoj pristanak na preporučenu proceduru popunjavanjem obrasca, dodaje se u saopštenju.

UKC Republike Srpske je ugovorio pružanje usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja "Geneplanetovim" testom "nifti", a za sve trudnice je osiguran osnovni paket.

Mogu se testirati sve trudnice izuzev onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv - višeplodne trudnoće, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom, blizanačke trudnoće kod surogat majčinstva, u slučajevima nestalog blizanca i ako je trudnici transplantirana koštana srž ili organ.

Uzimanje krvi u Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku obavljaće se ponedjeljkom i utorkom od 11.00 do 14.00 časova.

- Trudnice koje teritorijalno pripadaju UKC-u treba da se jave u ovom periodu sa potrebnom dokumentacijom na šalter Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku na prvom spratu u južnom krilu UKC-a - napominje se u saopštenju.