latinica  ћирилица
26/09/2024 |  11:57 ⇒ 12:00 | Autor: TANЈUG

Netanjahu: Netačni navodi medija da će biti prekida vatre u Libanu oko podne

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je danas, nekoliko sati nakon što su pojedini izraelski mediji objavili da zvaničnici očekuju prekid vatre u Libanu oko podne, da su to netačne tvrdnje.
Benjamin Netanjahu (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA POOL) -
Benjamin Netanjahu (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN EPA POOL)

- Riječ je o američko-francuskom prijedlogu na koji premijer nije ni odgovorio - navode iz kabineta premijera.

Ističe se da je takođe netačna infromacija koju je objavio izraelski Kanal 12 da je Netanjahu naredio izraelskoj vojsci da ublaži udare u Libanu navodeći da je premijer ovlastio vojsku da nastavi intenzivne napade na ciljeve Hezbolaha.

U saopštenju se takođe navodi da će borbe u Pojasu Gaze biti nastavljene dok ne budu ostvareni svi ratni ciljevi Izraela, prenio je Tajms of Izrael.

Izraelski političari i stanovnici severnog Izraela osudili su američko-francuski prijedlog o prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah koji bi trebalo da počne danas oko podneva, objavili su izraelski mediji.

Kako je ranije objavljeno, SAD, EU, Francuska, Njemačka, sa još nekoliko saveznika i tri arapske zemlje pozvale su vlade Izraela i Libana na hitan prekid vatre preko izraelsko-libanske granice u trajanju od 21 dana, istovremeno izražavajući podršku prekidu vatre u Pojasu Gaze, navodi se u zajedničkom saopštenju tih zemalja koje je objavila Bijela kuća.