latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:15 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Vučević: Orden Republike Srpske - priznanje i obaveza za dalji zajednički rad (FOTO/VIDEO)

Ovo je veliko odlikovanje za cijelu Srbiju, priznanje i vid zahvalnosti, na svemu što radimo i što ćemo raditi, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević nakon svečane dodjele Ordena Republike Srpske, koji mu je uručio predsjednik Republike Milorad Dodik.
Miloš Vučević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miloš VučevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Vjerujem da ćemo u skladu sa Dejtonom čuvati Srbiju i Srpsku. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, imamo istu kulčturu, zajedničku prošlost, a imamo pravo i da dijelimo zajedničku budućnost - istakao je Vučević.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srpske, Vučević je naglasio da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku u skladu sa Svesrpskom deklaracijom, jer je riječ o istom narodu, istoj kulturi, zajedničkoj prošlosti i budućnosti.

- To je suština svega što smo radili i radimo. Radićemo na mnogim projektima, ne samo na infrastrukturi, na stvaranju uslova za bolji život građana, za veće plate i penzije - naglasio je Vučević.

Vučević je zahvalio Dodiku što je uvijek bio dio dogovora sa rukovdostvom Srbije kad je riječ o obilježavnju najvažnijih datuma, bilo da su u pitanju svečani datumi kao Dan srpskog jedinstva, već i kad se odaj počast srpskim stradalnicima.

- Pomoći ćemo gradnju auto-puta, bolnica, vrtića. To je znak podrške Republike Srbije svom narodu u Republici Srpskoj i BiH, jer želimo da pomognemo u naše sunarodnike u opštinama u Federaciji BiH, kao što nemamo problem da Sarajevo podržava opštine u kojima žive Bošnjaci u Srbiji - istakao je Vučević.

Vučević je na konferenciji za novinare ponovio da Orden Srpske predstavlja još veću odgovornost jer je to temelj onoga što će morati zajednički da rade dalje.

- Kada dobijete najveće priznanje Srpske, onda koliko god razumijete i volite Srpsku, dodatno ste, u najmanju ruku, moralno obavezani da pomognete i radite sve što čuva i jača Srpsku. Nadam se da ću biti dostojan ovog priznanja - istakao je Vučević.

On je rekao da vodi politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dodavši da je u pravu predsjednik Dodik kada je rekao da je govor Vučića u UN nešto što je politika Srbije, ali i većine slobodarskog svijeta koji nije dominantan, prije svega, medijski i ekonomski, ali je u demografskom i geografskom smislu dominantan.

Dodik je rekao da je Vučević pravi prijatelj Republike Srpske i odan pripadnik srpskog naroda koji se bori za afirmaciju i prava svog naroda.

On je istakao da je Vlada Srbije pod vođstvom Vučevića nastavila intenzivno da, u okviru Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, razvija odnose Srpske i Srbije na najvišem nivou.

Prethodno je premijer Srbije svečano dočekan ispred Palate Republike.