latinica  ћирилица
26/09/2024 |  13:21 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Vučević: Sa Srpskom radimo na zajedništvu, a ne protiv drugih (VIDEO)

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da Srbija apsolutno poštuje Dejtonski mirovni sporazum i sve ono što je proizvod dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.
Miloš Vučević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Miloš VučevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ne mislimo da je moguće da ono što je donijelo mir na prostore BiH bude promijenjeno nasilno i jednostranim mjerama i odlukama suprotno volji jednog entiteta ili konstitutivnog naroda - rekao je Vučević.

On je istakao da pojedini političari iz BiH osporavaju teritorijalni integritet Srbije, dok Srbija ne osporava teritorijalnu cjelovitost BiH.

- Nama se oduzima doo teritorije, Kosovo i Metohija, i govori nam se da je to gotova stvar, nemeće nam se da ono što je bila agresija na našu državu, što je kršenje međunarodnog javnog prava, treba valjda da bude prihvaćeno kao normalno. Samo tražimo jednak odnos - kao što mi imamo odnos prema drugim državama, očekujemo jedan odnos prema Srbiji - rekao je Vučević na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je poručio da sa rukovodstvom Republike Srpske realizuju konstruktivne stvari, a ne destruktivne.

- Radimo na zajedništvu, a ne protiv nekoga. Dosta je bilo toga da ne smijemo zajedno da sjednemo zato što pripadamo istom narodu, jer ćemo tobože nekoga uplašiti ili to nekome predstavlja opasnost - rekao je Vučević.

On je istakao da će Srbija nastaviti da ulaže u projekte u Republici Srpskoj, sve u skladu sa potrebama građana Srpske.

- Republika Srpska, njene opštine i građani trebaju da kažu šta su najvažniji infrastrukturni i društveni projekti - rekao je Vučević, dodajući da je rebalansom budžeta Srbije predviđeno određeno ulaganje koje će raditi zajedno sa Republikom Srpskom.

Vučević političkom Sarajevu: Ako želite jaku BiH, zavolite Srpsku

Premijer Srbije rekao je da je njegov dobronamjerni savjet političkom Sarajevu da zavole Republiku Srpsku ako već hoće jaku BiH.

- I to isto kao što volite Federaciju BiH. Naša ruka saradnje sa političkim Sarajevom je ispružena i nemamo nikakav problem na tom planu. Smatramo da bi dogovor Srba i Bošnjaka bio od velikog značaja za oba naroda i obje zemlje. To iskreno mislim i vjerujem da kada bi balkanski narodi odlučivali o Balkanu bila mnogo bolja situacija u ovom dijelu Evrope - rekao je Vučević.

On je rekao da dogovor Srba i Bošnjaka zavisi od obje strane.

- Hoćemo da sarađujemo sa svima, a Republika Srpska nam je prva adresa, što je prirodno i normalno - rekao je Vučević i ponovio da je Beograd uvijek raspoložen i za saobraćajno povezivanje glavnih gradova Srbije i Sarajeva.