latinica  ћирилица
26/09/2024 |  14:02 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Dodik: Nema skrivenih namjera u Deklaraciji Svesrpskog sabora (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, koju pokušavaju da ospore, poziva na mir i u njoj nema skrivenih planova, a pogotovo ne ratnih.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da je Deklaracija istorijski dokument koji predviđa da se "u miru u regionu razvijamo u okviru svojih potencijala".

- Deklaracija nije uprena protiv Dejtona - rekao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem.

On je istakao da će Republika Srpska i Srbija nastaviti da sarađuju.

Dodik je rekao da je kao funkcioner Srpske imao priliku da upozna sve vlasti u Srbiji još dok je predsjednik bio Slobodan Milošević, ali da su Republike Srpska i Srbija najbolje odnose ostvarile dolaskom tima Aleksandra Vučića i koji su vidljivi na svakom koraku.

- Mi osvajamo prostore koji su dozvoljeni i jednako se brinemo o problemima i miru u Srbiji, stojeći iza nje u pravednoj borbi za poziciju srpskog naroda i teritorijalni integritet Srbije u pogledu Kosova - rekao je Dodik.

On je rekao da Srbija uporno podržava teritorijalni integritet BiH, čak i onda kada predstavnici političkog Sarajeva osporavaju njen teritorijalni integritet i daju Kosovu status koji bi zabranili u Republici Srpskoj.

Dodik: Mora se uvažavati centralna uloga Srpske u odnosima BiH i Srbije

Predsjednik Republike Srpske rekao je da se u odnosima BiH i Srbije mora uvažavati centralna uloga Srpske.

- Želimo i imamo dobru saradnju sa Srbijom, kao i da budu riješena sva pitanja. Tu je riječ o pitanju granice Srbije i BiH, a Srpska o ovome ima identičan stav kao Srbija. Moraćemo čekati neku novu političku elitu Bošnjaka koja će shvatiti da je interes ovoga naroda izgradnja auto-puta prema Srbiji kako bi sunarodnicima u Sandžaku obezbijedili dobru komunikaciju - rekao je Dodik.

On je poručio da međuentitetska linija u BiH nikada neće biti ukinuta i da BiH ne postoji bez Republike Srpske u teritorijalnom i političkom smislu, bez obzira ko šta govorio.

- Predstavnici Bošnjaka žele da sruše sve mostove, umjesto da ih gradimo - rekao je Dodik.

Dodik: Kosovo i Metohija najviše nacionalno pitanje srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg državnog interesa za Srbiju, ali i najviše nacionalno pitanje srpskog naroda, što moraju shvatiti i domaći i međunarodni faktori.

- Zato smatramo i da mi imamo pravo o tome da ponešto progovorimo i da stanemo iza Srbije po tom pitanju - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se Srbi ne dijele po raznim prefiksima koje im drugi stavljaju kako bi podijelili jedan narod, već je srpski narod jedinstven, što je snažno potvrđeno Deklaracijom.

On je konstatatovao da je Srpskoj oduzeto više od stotinu nadležnosti, sve kroz priče o reformama i evropskom putu.