latinica  ћирилица
26/09/2024 |  14:10 ⇒ 15:10 | Autor: RTRS

Grčka: Položeni vijenci u Mauzoleju i "Plavoj grobnici" (VIDEO)

Ambasador BiH u Grčkoj Dragan Vuković i šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Јelena Јovanović danas su na ostrvu Vido, povodom obilježavanja godišnjice povlačenja srpske vojske preko Albanije, Bitke na Kajmakčalanu i proboja Solunskog fronta, u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, položili vijence na centralni sarkofag u Mauzoleju i u "Plavu grobnicu".
Grčka: Položeni vijenci u Mauzoleju i "Plavoj grobnici" - Foto: RTRS
Grčka: Položeni vijenci u Mauzoleju i "Plavoj grobnici"Foto: RTRS

Šef Predstavništva Јelena Јovanović istakla je da je Krf mjesto koje nijedan Srbin ne smije da zaobiđe, jer predstavlja sastavni dio srpskog identiteta.

Proboj Solunskog fronta bio je odlučujući za slom centralnih sila u Prvom svjetskom ratu i njegovo okončanje. Predstavlja najduže pripremanu vojnu akciju u istoriji ratovanja koja je, briljantno izvedenim strateškim predviđanjima i operacijama, zadivila cijeli svijet, pa i protivnike.

Za 45 dana, koliko je trajala akcija, srpska vojska je prešla 600 kilometara i oslobodila cijelu Kraljevinu Srbiju, da bi u narednih mjesec oslodila BiH, Hrvatsku i Sloveniju.