latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:07 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Ćurić i Dutina potpisali ugovore sa 22 poljoprivrednika

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina potpisali su danas ugovore sa 22 poljoprivrednika kojima su odobrena sredstva za razvoj stočarske proizvodnje u Trebinju, za šta je izdvojeno 33.908 KM.
Potpisani ugovori sa poljoprivrednicima - Foto: SRNA
Potpisani ugovori sa poljoprivrednicimaFoto: SRNA

Podršku su dobili svi poljoprivrednici koji su se javili na javni poziv Agrarnog fonda, a koji se odnosi na dodjelu građevinskog materijala u svrhu obnove, dogradnje i rekonstrukcije stočarskih objekata.

Dutina je rekao novinarima da će ta sredstva biti iskorištena za nabavku građevinskih paketa za obnovu dotrajalih objekata, njihovu popravku i dogradnju za one korisnike koji se bave stočarstvom ili koji se planiraju baviti.

"Način na koji će se dodijeliti pomoć jeste u finansijskim iznosima, na račune korisnika. Oni za taj iznos imaju obavezu da kod odabranog ponuđača uplate sredstva za građevinski materijal, a imaju rok od najviše pola godine da utroše taj materijal. Komisija Agrarnog fonda će obići sve korisnike da vidi da li su sredstva utrošena namjenski", pojasnio je Dutina.

On je naveo da je to redovan program koji realizuju svake godine za koji vlada najveće interesovanje i da će sa tim nastaviti, a podrška poljoprivrednicima iznosi od 1.100 do 1.900 KM u zavisnosti od potreba korisnika za šta su aplicirali, a svih 22 koji su se prijavili su dobili sredstva.

Poljoprivrednik Šakota Dimitrije, koji se tradicionalno bavi stočarstvom, rekao je da imaju više od 100 koza i isto toliko pčela i da će mu ova sredstva dobro doći za postavljanje osme torine za stoku i da je takve podsticaje dobijao već dva, tri puta.

Poljoprivrednik Obrad Milinić iz sela Bare rekao je da se bave uzgojem koza, da će sredstva koja su dobili iskoristiti za dogradnju štale i da su zadovoljni kooperantskom saradnjom sa trebinjskim Agrarnim fondom i "Hercegovačkom kućom" od kojih dobijaju redovne nadoknade za svoje proizvode.