latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:30 ⇒ 16:02 | Autor: sputniknews.com

Vučić upozorava: Svijet ide ka savršenoj oluji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da misli da svijet ide ka savršenoj oluji i da se sve zahuktava.
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs) - Foto: RTRS
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs)Foto: RTRS

- Nadam se da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj da zaustave sukob na Bliskom istoku i da će SAD i Rusija da zaustave sukob u Ukrajini. To bi najviše odgovaralo Evropi, jer ona ima najnižu stopu rasta - naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Amerika sama ima vojnih efekata gotovo koliko i ostatak svijeta.

- Neka je i to pretjerano, jasno je da Amerika nije toliko patila koliko Evropa, imaju i veću stopu rasta. Kina raste brže od drugih, zaboravljaju da kažu da je njihov rast veći od SAD i Evrope. Evropa je nekada bila druga sila, sada je na 18 posto BDP-a. Evropa će da pada, šta god bilo, Kina će da raste, dok se SAD drži - naveo je Vučić.

Sad imate veliku borbu SAD i Kine u vještačkoj inteligenciji, rekao je Vučić i dodao da je to sad ključna bitka.

- Za velike je ključno ptianje ko će biti pobjednik u eri vještačke inteligencije. Smatraju da Amerika ima pet godina prednost, dok drugi smatraju da Kina ima tigrovo oko. Vodi se bitka ko će imati ključnu prednost u narednih 100 godina - kaže Vučić.

On je rekao da je razgovarao sa više od 25 šefova država ili premijera i 20 ministara spoljnih poslova. Najavio je da će danas razgovarati sa Benjaminom Netanjahuom.

Vučić je rekao u intervjuu za Pink da je održano više sastanaka u Njujorku iza zatvorenih vrata.

Napomenuo je da Srbija ima dobre odnose i sa Izraelom i sa Iranom.

Vučić boravi u Njujorku gdje je učestvovao na sjednici Generalne skupštine UN.