latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:43 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

U Andrićevom institutu otvorena izložba "Pismo i tradicija"

U Višegradu je danas u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" otvorena studijska izložba Etnografskog muzeja iz Beograda "Pismo i tradicija - natpisi na etnografskim predmetima" autora Vjere Medić.
"Dani Srbije u Srpskoj" - otvorena izložba "Pismo i tradicija" - Foto: SRNA
"Dani Srbije u Srpskoj" - otvorena izložba "Pismo i tradicija"Foto: SRNA

Izložba je otvorena u Galeriji "Petar Lubarda" u Andrićevom institutu, gdje su predstavljeni etnografski predmeti iz svakodnevne upotrebe sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Medićeva je istakla je da su svi izloženi eksponati uglavnom domaće izrade. "Radi se o najljepšim primjercima naše narodne kulture i umjetnosti, to su proizvodi domaće izrade gdje se vidi motiv pisma i slova, kao i uticaj evropske umjetnosti", rekla je Medićeva.

Ona je zahvalila opštini Višegrad i Andrićgradu što su pružili podršku u organizaciji ove izložbe, na kojoj Etnografski muzej ima priliku da pokaže sadržaj svojih fondova koji su među najbrojnijim muzejskim zbirkama na Balkanu.

Izložbu je u ime domaćina otvorenom proglasio načelnik opštine Mladen Đurević, koji je rekao da je za Višegrad velika čast što se našao među deset gradova Republike Srpske u kojima se održava manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj".

- Zahvalio bih Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji i Mlađenu Cicoviću, koji već drugu godinu pomažu Višegradu da organizuje ovakve događaje, koji samo dokazuju da Drina nije granica i potvrđuju bratske veze između Republike Srpske i Srbije - dodao je Đurević.

Gorica Ćećez iz Galerije "Petar Lubarda" rekla je da je Andrićev institut ustanova koja je osnovana pod okriljem vlada Republike Srpske i Srbije, koje čuvaju identitet srpskog naroda, te samim tim predstavlja neposrednu vezu jednog naroda sa obje strane Drine.

- Ova izložba je samo jedna u nizu od prilika koje nam nude da se institucionalno upoznajemo, razmjenjujemo iskustva i zajedno radimo na očuvanju svesrpskog nasljeđa - dodala je ona.

Izložbu su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i opština Višegrad, a u Andrićgradu će biti postavljena do 10. novembra.