latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:48 | Autor: Agencije

Vučić: Znamo da su nas prevarili sa Briselskim sporazumom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu mnogi, nakon njegovog obraćanja na 79. zasjedanju Generalne skupštine UN, kazali da je govorio o suštini problema dodajući da je rijetkost da neko smije i može da kaže ono što je on iznio.
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: STRAHINJA ACIMOVIC)Foto: TANЈUG

Kako je istakao, na zasjedanju je govorio kao predsjednik Srbije, kao predsjednik jedne male zemlje koja se muči sa problemom koji joj je djelimično nametnut, a dijelom je i sama sebi kriva.

- Problem potiče od devedesetih, da ne pričam o lažima kojima smo se obmanjivali od 2000. do proglašenja nezavisnosti. Sada smo realniji, znamo da nećemo sukobe, ratove, znamo da su nas prevarili sa Briselskim sporazumom, govore i da je Minhenski sporazum bio kupovina vremena, možda su to i nama htjeli, ali pokazalo se da smo žilavi i u pravno-političkom i životnom smislu. Nastavićemo da se borimo za svoju zemlju - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je "iznosio činjenice i govorio iz duše svakog građanina Srbije".

- Nisam ni o kome loše govorio, nisam koristio priliku da izmišljam kao Bećirović, već sam rekao ono što mislim da je uzrok problema. Suštinski problem je, kada ostavimo sve laži po strani poput toga da su nam 2000. godine rekli da je Kosovo demokratsko pitanje, do proglašenja nezavisnosti Kosova, u tome je što ljudi sa Zapada, koji su za sebe bezgrešni, nisu u stanju da kažu izvinite, ne samo zbog civilnih žrtava, ali da kažu niste ni vi Srbi cvjećke, ali i mi smo pogrešno procijenili, danas ne bi tako postupili. Ne bi to promijenilo našu politiku, ali bi nam bilo nešto lakše. Međutim, to nikada nismo čuli i vjerujem da u narednih 10 godina nećemo čuti - kazao je Vučić na TV Pink.

Govoreći o globalnoj situaciji, Vučić je naveo da je neophodno da se završi rat da bi Evropa mogla da se posveti svom napretku.

- I mi u Srbiji smo ksenofobični i stalno strahujemo da će nam neko zauzeti zemlju, a zemlja nam je u stvari pusta. U cijelom regionu je takva situacija, da ne govorim o Albaniji ili našoj južnoj pokrajini. Ono što je bilo najnaseljenije u vrijeme Јugoslavije, sada je pusto, samo kuće i roletne - navodi on.

Ističe da je cijelom Zapadu u interesu mir na Bliskom istoku, a da je siguran da je Evropi u interesu mir u Ukrajini.

Nažalost, kako dodaje, kraj sukoba u Ukrajini se ne nazire.

- Mislim da su obje strane izrazito iscrpljenje, s tim što je Ukrajina u malo goroj situaciji - kazao je Vučić.

Izvor: kosovo-online.com