latinica  ћирилица
26/09/2024 |  16:04 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Veliki broj brucoša iz Srpske u Srbiji (VIDEO)

U Republici Srpskoj iz godine u godinu sve su bolji uslovi studiranja, ali veliki broj naših brucoša odlučuje se i za studiranje u Srbiji. Najviše ih je na Beogradskom i Novosadskom univerzitetu. Studiranje po uslovima kakve imaju studenti iz Srbije omogućeno je Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama.
Studenti Srpske u Srbiji - Foto: RTRS
Studenti Srpske u SrbijiFoto: RTRS

Protekla školska godina na fakultetima u Srbiji bila je rekordna po broju upisanih studenata iz Republike Srpske, gdje ih je upisano čak 3.000. Prema procjenama, glavni razlog je što novosadski i beogradski univerziteti rade veoma dobru promociju na prostoru Srpske. Međutim, postoji i čitav niz ličnih motiva.

Postoji prijedlog da se o ovom jednosmjernom kretanju razgovara na nivou vlada. Inicijativa za rješenje problema pokrenuta je i na nižem nivou.

- Mislim da tu saradnju treba nastaviti, dogovor treba nastaviti na nivou univerziteta. Uživaju sva prava kao studenti iz Srbije - naglasio je Nebojša Bojović, prorektor za Međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu.

U Beogradu postoji 14 studentskih domova, koji imaju ukupno oko 10.500 mjesta. Od tog broja njih 500 iz Republike Srpske nalazi se u studentskom gradu na Novom Beogradu.

- Imamo 14 restorana, imamo sve prateće sadržaje. Tih deset posto otpada na jednokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne - naglasio je Dragiša Pauković, pomoćnik direktora Studentskog centra Beograd.

Sve je renovirano, redovno se održava, sve sobe imaju kupatila, tako da je na studentima samo da uče.

A  cijene su zaista nevjerovatno niske.

- Student izdvaja za ishranu ukupno, odnosno 56 dinara za doručak. To je cijena za budžetske korisnike - dodao je Pauković.

Bijeljina je, prema statistici, grad iz kojeg u Srbiju dolazi najviše studenata. Slijede studenti iz Banjaluke i Prijedora, ali i Hercegovine. Većina se upisuje u Novom Sadu, s obzirom da su troškovi života u ovom gradu mnogo niži nego u Beogradu.