latinica  ћирилица
26/09/2024 |  16:13 ⇒ 16:23 | Autor: sputniknews.com

Komemorativna svečanost na ostrvu Vido: Ova zemlja je Srbima otadžbina izvan otadžbine (FOTO)

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić predvodio je danas Centralnu državnu komemorativnu svečanost povodom obilježavanja 108. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
Komemoracija na Krfu (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs) -
Komemoracija na Krfu (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

Tom prilikom, Gašić je, u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića, pukovnika Dejana Stanišića, ambasadora Republike Srbije u Republici Grčkoj Nikole Nedeljkovića i državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Antića, položio vijence u Mauzoleju na ostrvu Vido, kraj Mornaričkog krsta i u "Plavu grobnicu".

Gašić na komemoraciji na Krfu (Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

U obraćanju prisutnima, Gašić je rekao da je "mjesto na kome stojimo naše svetilište", a da je "ova zemlja Srbima - otadžbina izvan otadžbine".

- Ovdje su naši preci, prije 108 godina, pronašli utočište poslije neopisive golgote povlačenja preko surovih albanskih planina. Ovdje ih je, fizički slomljene, ali duhom nepobjedive, tada dočekao bratski grčki narod. Uz molitve za pokoj duše u Gospodu usnulim srpskim ratnicima mi se, u znak zahvalnosti, Bogu molimo i za dobrobit naše grčke braće čiji su pradjedovi našim pradjedovima bratstvo dokazali u odsudnom trenutku. Može li se, osim Božjom voljom, objasniti to do tada neviđeno stradalno, ali ipak uspješno povlačenje vojske i čitavog državnog aparata sa dijelom naroda na teritoriju druge zemlje? Može li se, sem Božjom promišlju, tumačiti uspjeh tog istovremeno zastrašujućeg i veličanstvenog poduhvata, pobjedonosnog povratka na svoju rodnu grudu - rekao je Gašić.

Komemoracija na Krfu (TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ MARIJANA JANKOVIĆ/ bs)

On je poručio da su nama, iz perspektive savremenog doba, patnje i herojstva slavne srpske vojske teško sagledivi i da se, premda u istorijskim okvirima razdoblje od jednog vijeka nije tako veliko, čini da podvizi Prvog svjetskog rata u našim umovima postaju daleki i nestvarni, poput mita, zbog čega je boravak na tim ostrvima više od posjete i obilaska istorijskih znamenitosti.

- Ovo je naše hodočašće - tačka susreta mita i stvarnosti. U Krfu, Vidu i Plavoj grobnici veliki Milutin Bojić vidio je kolijevku "bajke za vremena". I ona to, zaista, jeste. Ovdje je usađen jedan, kamen, ugaoni kamen našeg trajanja i stradanja. Ovdje se teški i nemilosrdni točak istorije zaustavio i krenuo u suprotnom smjeru, vodeći nas u blistave pobjede Solunskog fronta - rekao je Gašić.

Dodao je da je, nažalost, u tragu Solunskog fronta ostalo mnogo kostiju naših predaka, koje su svjedočanstvo žrtve za slobodu i nezavisnost, zavjet koji nas prati i zaklinje da čuvamo Srbiju i dodao da ćemo čuvati Srbiju po svaku cijenu, onako kako su je pradjedovi za nas čuvali.

- Mi se o taj zavjet nećemo oglušiti. Učinićemo sve da budemo dostojni nasljednici heroja koji su se, vođeni rukom Božje pravde, trijumfalno vratili u svoje šljivike. Najveća počast i vječna zahvalnost pripada onima koji su na tom putu pali nepobijeđeni. Neka vječno živi sjećanje na naše heroje i mučenike! Živio bratski grčki narod! Živjela naša Srbija - rekao je Gašić.

Prema njegovim riječima u spomen-knjigu na ostrvu Vido upisao je - Naš zavjet vama, našim svetim precima jesu sveta sloboda i mir i ljubav prema otadžbini.

- Vašim herojstvom stremimo dostojanstvenijoj budućnosti Srbije! Neka vam je vječna slava. Živjela Vojska Srbije! Živjela Srbija! - zaključio je Gašić.

Komemorativne svečanosti održavaju se u znak sjećanja na razdoblje velikog stradanja civilnog stanovništva i pripadnika vojske koji su, iscrpljeni dugotrajnim marševima, spas potražili na grčkim jonskim ostrvima Krf i Vido, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.