latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:02 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Imenovan koordinacioni tim za uspostavljanje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu

Savjet ministara danas je, na prijedlog Ministarstva spoljnih poslova i ekonomskih odnosa, donio odluku o imenovanju Koordinacionog tima za uspostavljanje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu radi provođenja Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na vanrednoj telefonskoj sjednici za koordinatora tima imenovana je zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Ljiljana Lovrić, a za podkoordinatore predstavnici ovog i ministarstava bezbjednosti, civilnih poslova, finansija i trezora, komunikacija i transporta, te odbrane, kao i Uprave za indirektno oporezivanje i Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Koordinacioni tim inicira i predlaže Savjetu ministara mjere i aktivnosti iz nadležnosti institucija BiH u saradnji sa svim mjerodavnim nivoima vlasti u BiH radi provođenja mjera iz Akcionog plana, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na samitu u Sofiji 2020. godine dogovorena je Inicijativa o uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta i usvojen Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište zapadnog Balkana 2021-2024.

EU je usvojila Uredbu o novom Planu rasta za zapadni Balkan, čija se dva od ukupno četiri stuba referišu na zajedničko regionalno tržište, a tiče se ekonomske integracije u jedinstveno tržište EU, te unapređenja ekonomske integracije u okviru zapadnog Balkana.