latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:10 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zajednički projekti potvrda dobre saradnje Srpske i Srbije (FOTO/VIDEO)

Potvrda dobre saradnje Srpske i Srbije su i zajednički projekti. Јedan od njih je vrtić "Srbija" u opštini Srbac .Tri miliona maraka za njegovu izgradnju obezbijedile su Vlade Srpske i Srbije. U uslove u kojima boravi oko 200 mališana, uvjerili su se danas predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Miloš Vučević.
Vrtić "Srbija" u Srpcu - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Vrtić "Srbija" u SrpcuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nasmijana lica i graja mališana – ovo je slika ispred srbačkog vrtića "Srbija". Među njima je i dvoje djece Vesne Suvajac, dok je treće ostalo u starom vrtiću. Uslovima za obrazovanje i igru majka mališana i više je nego zadovoljna.

- Mi smo uvijek bili zadovoljni načinom rada i organizacijom rada našeg vrtića, ali smo sada zajedno sa našom djecom i tetama srećni jer smo dobili priliku za veći prostor, novu opremu, nove igračke u našem vrtiću - kaže majka troje djece, Vesna Suvajac.

Objekat vrtića izgrađen je po najvišim standardima. Ima prostrane učionice, funkcionalnu kuhinju, uređene vanjske površine za igru najmlađih stanovnika Srpca.

- Ovdje trenutno sa novim vrtićem smo dobili 200 slobodnih mjesta. Imamo osam grupa i tamo u onom vrtiću imamo tri grupe. Tako da trenutno pohađa 250 djece vrtić u Srpcu. Koliko je ostalo bez vrtića? Ostalo je oko 30 zahtjeva - rekla je direktorka vrtića Srbija, Bogdana Miholjčić.

Stari vrtić bio je premali da primi sve mališane iz Srpca. Zato se izgradnja novog našla na vrhu prioriteta u planu kapitalnih investicija ove opštine. Zamišljeno je i realizovano.

- Danas smo se ovdje okupili da se uvjerimo da smo završili onako kako smo obećali, ovaj objekat dječijeg vrtića po najvišim standardima i normativima koji se primenjuju u ovj oblasti. Ali i da se uvjerimo da je kompletno ovaj dio našeg grada dobio sasvim novi izgled, zahvaljujući novoizgrađenoj ulici - kaže načelnik Srpca, Mlađan Dragosavljević.

Ovaj vrtić, jedan je u nizu projekata koje su Srpska i Srbija zajedno realizovale. Vrijedan je tri miliona maraka i potvrda je opredijeljenosti Srbije da u kontiunitetu ulaže u opštinu Srbac.

- Za nas ispred Vlade Srbije, predsjednika Srbije, naroda u matici, nema velikih i malih projekata, nema malih i velilih opština. Sve opštine u Republici Srpskoj, bez obzira da li je to Posavlje, da li je to Krajina, da li je to Istočna Hercegovina, Romanija, Semberija, svi krajevi Republike Srpske će imati podršku svoje matice, Republike Srbije, u skladu sa dogovorom sa rukovodstvom Republike Srpske - istakao je predsjednik Vlade Srbije, Miloš Vučević.

Upravo takvim dogovorom, Srbac je nakon tri i po decenije, dobio novi objekat vrtića. Zbog toga, predsjednik Srpske predlaže da uz ime Srbija, u budućnosti na vrtiću, piše i Aleksandar Vučić, jer je, kaže , najzaslužniji za ovaj projekat.

- Srbija je prisutna, Srbija je danas najveći donator u Republici Srpskoj, Srbija je najveći donator ikada u Republici Srpskoj. Srbija je ona koja to čini iz čistog narodnog i državnog interesa. Najveći državni interes Srbije je Kosovo i Metohija ali najveći nacionalni i narodni interes Srbije je Republika Srpska. Јer ovdje živi milion i sto hiljada ljudi - dodao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Prioritet je stvaranje povoljnijeg ambijenta za povećanje nataliteta i zdravo odrastanje. Јer to znači i jaču Republiku Srpsku. Srbac je na dobrom putu, što potvrđuje i današnja slika iz ove opštine.