latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:14 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Nikad jače veze Srpske i Srbije: Predsjednik Dodik odlikovao premijera Vučevića (FOTO/VIDEO)

Dolazak Delegacije Vlade Srbije u Banjaluku, koju je predvodio premijer Miloš Vučević, potvrda je nikada jačih, boljih i konkretnijih veza Srpske i Srbije. Predsjednik Dodik prenio je Vučeviću da je Deklaracija ,usvojena na Svesrpskom saboru, za Srbe možda i važniji dokument od Dejtonskog sporazuma jer poziva na mir i nema skrivenih planova, a pogotovo ne ratnih.
Dodik i Vučević - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i VučevićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Zbog svega, Vučeviću je uručio Orden Republike Srpske na lenti za iskreno prijateljstvo i pomoć Srpskoj i srpskom narodu.

Svečano i uz najviše počasti dočekan je premijer Srbije Miloš Vučević u Banjaluci.

Zvaničnu posjetu Republici Srpskoj počeo je sastankom sa predsjednikom Miloradom Dodikom koji ga je odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i Srpske.

- Ovo odlikovanje ide u prave ruke, ruke čovjeka koji je svoj život založio za razvoj Srbije, dobrih odnosa sa Srpskom i afirmaciju prava srpskog naroda gdje god živi - rekao je Dodik.

Očuvanje Republike Srpske, jezika, kulture i tradicije zajednička je vrijednost i za Srpsku i Srbiju. Ko ovo ne razumije ne može da donosi političke odluke u izazovnim vremenim, rekao je Vučević.

- Ovo nije priznanje samo za ono što smo radili, već obaveza da radimo zajedno u svemu što nam predstoji. Vjerujem, uz sve izazove koje imamo pred nama, da ćemo biti odgovorni, mudri, racionalni i strpljivi, da ćemo čuvati Srbiju i Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je Vučević.

Ključna stvar za srpski narod je jedinstvo. Zato je Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru za Srbe možda i važniji dokument od Dejtonskog sporazuma, naglasio je Dodik i dodao da ona precizira dalje kretanje Srba u budućnosti, ne omalovažavajući bilo koga. S tim je saglasan i premijer Srbije..

- Oni koji uvijek namjerno pogrešno čitaju, uvijek će takvo nešto i napadati. Vjerujem da je Deklaracija čvršći dokument od Dejtonskog sporazuma, jer iza Dejtonskog sporazuma u BiH ne postoji volja da se očuva. Deklaracija nije uperena protiv Dejtona - istakao je predsjednik Srpske.

- Srbija će nastaviti da podržava Republiku Srpsku u skladu sa Svesrpskom deklaracijom, jer je riječ o istom narodu, istoj kulturi, zajedničkoj prošlosti i budućnosti - dodao je premijer Srbije.

Dodik i Vučević su naglasili da Srbija sa rukovodstvom Srpske u zajedništvu realizuje konstruktivne stvari i brojne projekte i da ne rade ni protiv koga. Političkom Sarajevu, koje blokira zajedničke projekte, jasno je poručeno : ako želite jaku BiH, zavolite Srpsku.

- I to isto kao što volite Federaciju BiH. Naša ruka saradnje sa političkim Sarajevom je ispružena i nemamo nikakav problem na tom planu. Smatramo da bi dogovor Srba i Bošnjaka bio od velikog značaja za oba naroda i obje zemlje. To iskreno mislim i vjerujem da kada bi balkanski narodi odlučivali o Balkanu bila mnogo bolja situacija u ovom dijelu Evrope - naglasio je Vučević.

- Imamo dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku. Moramo čuvati snagu i Srbije i Republike Srpske da bi u svijetu koji ništa ne razumije ili samo razumije silu moći jednog dana mogli da zauuzmemo dostojno svoje mjesto - izjavio je Dodik.

Usaglašeno je i da je Kosovo i Metohija pitanje od najvećeg državnog interesa za Srbiju, ali i najvažnije nacionalno pitanje srpskog naroda, što moraju shvatiti i domaći i međunarodni faktori.