latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:29 ⇒ 19:04 | Autor: RTRS

Đokić u Moskvi: Rusija doprinosi rastu svega pozitivnog što se može postići u energetskom sektoru (FOTO)

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić učestvuje u Moskvi na forumu "Ruska energetska nedjelja", na kojem se raspravlja o najvažnijim pitanjima u globalnom energetskom sektoru.
Đokić u Moskvi - Foto: Ustupljena fotografija
Đokić u MoskviFoto: Ustupljena fotografija

Đokić je naveo da je Ruska energetska nedjelja u Moskvi prilika da učesnici razmijene informacije i iskustva u oblasti energetike, kako bi se dao doprinos ukupnoj energetskoj tranziciji, koja se na svjetskom nivou odvija već duže vrijeme.

Đokić je istakao značaj učešća Republike Srpske na ovako prestižnom energetskom forumu, koji se organizuje na svjetskom nivou, jer prisustvuje 55 predstavnika država, te više od 200 različitih kompanije iz svijeta.

On je istakao značaj činjenice da je Rusija država koja, iako se nalazi u izolaciji od jednog dijela zapadno-evropskih država, svjesna svoje energetske važnosti u svijetu.

- Ona je lider u pogledu proizvodnje ukupne količine energenata iz različitih izvora, i kao takva, nastoji da da svoj doprinos energetskoj tranziciji, posebno u kontekstu podsticaja zelene energije, ali istovremeno i tranziciji koja doprinosi smanjenju štetnih uticaja koja dolaze iz oblasti energije, a koja utiču negativno na klimatske promjene - rekao je Đokić.

Đokić je u okviru Ruske energetske nedjelje prisustvovao plenarnoj sjednici na kojoj se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Foto: Ustupljena fotografija

Putin je rekao da ako Zapad odbija povoljne ruske energente u korist onih znatno skupljih, onda je to njihov izbor i naredio "Gaspromu" i Vladi da pripreme desetogodišnji plan razvoja u sferi gasa i jačanje infrastrukture Sjevernog morskog puta.