latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:03 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Slučaj bivšeg direktora Vodovoda Pale - zašto je personalni dosije praktično prazan? (VIDEO)

Uvriježeno je mišljenje da je sticanje akademskih zvanja i diploma na privatnim univerzitetima i fakultetima lak i brz posao, ali narod kaže, ono što je brzo, to je i kuso. Da li je tako i u slučaju Dejana Kojića, bivšeg direktora ЈP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Pale? Kojić je nakon smjene sam sebe odjavio, zaključio radnu knjižicu i odnio dokumenta iz svog personalnig dosijea. To tvrdi njegov nasljednik Mile Plakalović, vršilac dužnosti direktora paljanskog vodovoda. Zašto? Kojić nam nije odgovorio. Da li je to povod da se posumnja u validnost njegove diplome?
Opština Pale - Foto: RTRS
Opština PaleFoto: RTRS

Personalni dosije smijenjenog direktora ЈP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Pale Dejana Kojića prema tvrdnjama njegovog nasljednika, praktično je prazan.

- U tom dosijeu koji je predamnom nema dokaza o stručnoj kvalifikaciji, nema diplome, ljekarskog uvjerenja, prijave mjesta boravka, dokaza o ostalim uslovima koji se moraju ispuniti prilikom preuzimanja dužnosti. Možemo od strane inspekcijskih organa da odgovaramo prekršajno, jer nismo postupili u skladu sa zakonom, koji jasno propisuje načine zasnivanja i raskida radnih odnosa i sadržaj personalne dokumentacije za svakog zaposlenog - kaže Mile Plakalović, v.d. direktor ЈP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Pale

Kojić nije želio stati pred našu kameru. U pisanom odgovoru potvrdio je da dokumentaciju jeste izuzeo, ali nije rekao i zašto?

- Po smjeni sa mjesta direktora ЈP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Pale sam, u skladu sa zakonom, od kadrovske službe preduzeća preuzeo svoju ličnu dokumentaciju o čemu je sačinjena i dokumentacija/potvrda o preuzimanju. Kopije navedene dokumentacije ostale su u arhivi kadrovske službe preduzeća, što možete i provjeriti, a u prilogu vam dostavljam i fotografiju potvrde o preuzimanju - poručio je Dejan Kojić, smjenjeni direktor ЈP "Vodovod i kanalizacija" a.d. Pale.

Kojić nam je, dostavio i fotografije diplome i potvrda izdatih od visokoškolske ustanove na kojoj je stekao zvanje, da bi, kako kaže, zaustavio dalje iznošenje neistina i zatvorio ovu temu. No, nije nam promakla kontradiktornost. Na potvrdi izdatoj od beogradskog Univerziteta "Nikola Tesla", Poslovnog i pravnog fakulteta navedeno je da je student Kojić (Todora) Dejan na osnovne studije poslovnog menadžmenta upisan akademske 2012/2013 godine. Međutim, na diplomi istog fakulteta stoji da je upisan akademske 2015/2016 godine. Šta je od ovih navoda tačno, pokušali smo provjeriti u studentskoj službi fakulteta?

Sekretar Univerziteta Nikola Tesla, Poslovnog i pravnog fakulteta ili odjeljenja u Mladenovcu na naše pozive nije odgovarao. Diplomu Dejana Kojića, po osnovu anonimne krivične prijave iz marta 2021. provjeravalo je i Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu.

Zaključak tužilaštva, naveden u odgovoru na naš upit je da ne postoje osnovi sumnje da je Dejan Kojić počinio krivično djelo. A da li je fakultet završio i diplomu stekao za godinu ili tri, to samo on zna!