latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:30 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Danas odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala "Lut Fest"

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu danas su odigrane predstave "Mali princ" u izvođenju "Teatrol-teatra" iz Јermenije i "Alisa u zemlji drveća" Kruševačkog pozorišta.
Radionica u organizaciji Teatra "Ro ginare" - Foto: SRNA
Radionica u organizaciji Teatra "Ro ginare"Foto: SRNA

Na maloj sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo odigrane su predstave "Palčić" Dagestanskog državnog lutkarskog pozorišta iz Mahačkale u Ruskoj Federaciji i "Dva metra kvadratna" u izvođenju "Gobi dens kompani" iz Budimpešte.

Ova predstava mađarskog pozorišta govori o usamljenosti u starosti, starenju i sjećanju. Predstava se zasniva na pokretu bez teksta, gestovima i elementima lutkarskog pozorišta, ispraćenih humorom, ali i humanošću prema starijim licima.

U okviru pratećeg programa Festivala održana je radionica sa animacijom u vezi sa izradom tradicionalnih koreanskih maski, kao i ples sa maskama u organizaciji Teatra "Ro ginare" (Theater Ro GiNarae) Јužna Koreja.

Takođe, promovisana je i knjiga "Laboratorija lutkarstva" autora Vahida Durakovića.

Za sutra u 11.00 časova u Narodnom pozorištu zakazana je ceremonija svečanog zatvaranja Festivala i dodjela nagrada, a biće ponovo izvedena i predstava "Alisa u zemlji drveća".

Reditelj Aleksandar Pejaković kaže da u ovoj predstavi neće biti izgovorena nijedna riječ, jer je ona satkana praktično od sjenki i postupaka sa mnoštvom neobičnih bića koje gledaocima ne ostavljaju jednoznačnu poruku, već otvorenu i slobodnu formu koja podstiče i ima tendenciju da pruži veliki prostor interpretaciji, osjećajima i emociji.

Prema njegovim riječima, ovo je nova pozorišna forma koja se može gledati i razumjeti na bilo kom mjestu u svijetu, čime je Kruševačko pozorište napravilo novi iskorak u svojoj produkciji.

"Lut fest" finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporoom, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske /Srna/, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.