latinica  ћирилица
27/09/2024 |  09:49 ⇒ 12:04 | Autor: RTRS

Lončar: Đajić i Šobot život posvetili spasavanju drugih - oni su moj izbor (VIDEO)

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da su generalni direktor Univerzitetskog kliničkog Republike Srpske Vlado Đajić i načelnik Klinike za kardiohirurgiju UKC-a Nikola Šobot čitav svoj život posvetili pomaganju drugima i spasavanju života, zbog čega, kaže, zaslužuju svu moguću podršku.
Đajić, Šobot i Lončar - Foto: RTRS
Đajić, Šobot i LončarFoto: RTRS

- Oni su ljekari, čitav život su posvetili pomaganju drugima, a došli su u sitauciju da su shvatili da mogu još više da pomognu ljudima. Daje mi nadu i sigurnost da će sve kontakte i pozicije u svom dosadašnjem radu i funkcijama iskoristiti da još više pomognu ljudima, ne samo u zdravstvu, već i drugim oblastima. Nadam se da će građani to da prepoznaju - rekao je Lončar za RTRS.

On je istakao da je saradnja Srbije i Republike Srpske u svim oblastima, uključujući zdravstveni sektor, rezultat dobrih odnosa u koje je uloženo mnogo truda. 

Lončar je rekao da od samog početka ima veoma uspješnu saradnju sa Đajićem i Šobotom, čije efekte građani Republike Srpske osjete, dodajući da ne postoji situacija u kojoj ljekari i pacijenti iz Srpske ne mogu da računaju na pomoć kolega iz Srbije.

- Građani, sa njima imate sigurnost, izvjesnost da ovdje dosta toga možete da uradite, skoro sve. Ako postoji poblem, mi ćemo ga riješiti, ne pravimo razlike. Građani moraju da znaju da to nije palo s neba, to je rezultat izgrađenih odnosa u koje se mnogo ulagalo - naglasio je Lončar.

On je poručio da takvi odnosi i saradnja moraju da budu očuvani, pogotovo u situaciji u kojoj, kaže, mnogima ne odgovara stabilnost.

- Pazite da se to ne sruši kao kula od karata. Mnogima nije simpatično što radimo u Srbiji i ovdje. Da li je to što radimo idelano? Nije. Da li može bolje? Može, ali mi se trudimo, borimo se. S druge strane, imamo neke kojima to nije cilj. Zato je moja preporuka svim ljudima da dobro razmisle ko će sutra da brine o njihovoj djeci. Јa bih se uvijek odlučio za njih dvojicu iz prostog razloga - cijeli život se bave, pomažu i spasavaju ljude, njihovi rezultati su vidljivi - istakao je Lončar.

On je rekao da svaki put kada dođe u Banjaluku svjedoči napretku UKC-a Srpske.

- Dostigli su nivo sa izgradnjom i uslovima, sada mnogo ulažu u opremu, a što je mnogo bitnije, ulažu u ljude. Rade se mnoge intervencije koje se nisu radile, posebno na Kardiologiji i Kardiohirurgiji, i to procedure koje se rijetko i u kojoj bolnici rade u Srbiji. Kad to vidite, morate da budete oduševljeni, jer je to ozbiljan napredak - naglasio je Lončar.

On je rekao da bi građani morali da idu na liječenje van Republike Srpske da te procedure nisu uvedene, što bi iziskivalo velike troškove.

- Sad se sve to radi ovdje na odličnom nivou, uspješnost je na svjetskom nivou. Pričam o kardiohirurškim intervencijama. Svaka čast načelniku Šobotu koji je uspio to da uradi, pratio sam njegvo rad, gledao kako rade - rekao je Lončar i dodao da su "24 časa na vezi za svakog pacijenta" i da ne prave nikakvu razliku između pacijenata iz Srbije i Srpske.

Đajić je zahvalio Lončaru, kao i cjelokupnom rukovodstvu Srbije za dosadašnju pomoć i podršku u razvoju UKC-a.

- Što se tiče saradnje, nećemo i ne smijemo stati. U mnogim stvarima smo dostigli visok nivo i nastavićemo da učimo od kolega iz Srbije - istakao je Đajić.

Šobot je rekao da današnje Kardiohirurgije ne bi bilo bez pomoći kolega iz Srbije.

- Spasavamo ljudske živote, rastemo, razvijamo se i sve je to zahvaljujući saradnji. Kardiohirurgija je primjer zajedničkog rada i želje da se ostvare rezultati koji se mjere u spasenim životima - naglasio je Šobot.