latinica  ћирилица
27/09/2024 |  09:57 ⇒ 10:01 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Kurti koristi političko zatišje u EU i SAD da isprovocira Srbe

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da u ovom trenutku ne postoji dijalog između Beograda i Prištine, a da Aljbin Kurti želi da iskoristi političko zatišje do formiranja evropskih institucija i izbora u Sjedinjenim Državama da izazove oružani konflikt i isprovocira Srbe na Kosmetu.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Brnabićeva je naglasila da je novost različit i kritički stav prema Prištini njenih najodanijih saveznika u odnosu na ono što se do sada vidjelo, a primjer je izjava specijalnog iazlasnika Njemačke za zapadni Balkan Manuela Zaracina, koji je poručio da Kosovo može biti isključeno iz Cefte ako ne ukine mjere zabrane za prelaz srpske robe.

- Dijelim frustraciju našeg naroda da to nije dovoljno. Kurti hvata posljednji vagon političkog zatišja. Nakon formiranja svih evropskih institucija možemo da očekujemo drugačiji odnos prema Prištini, ako uspijemo da održimo mir i odolimo svim provokacijama - rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je navela da redovno zasjedanje Skupštine Srbije mora da počne 1. oktobra, a da će jedan od važnih zakona, koji mora da bude donesen, biti i da se teritorija Kosova i Metohije proglasi teritorijom posebne socijalne zaštite.

- Očekujem da će to biti jedan od prvih zakona, kao i uspostavljanje specijalnog tužilaštava koje će se baviti kršenjem ljudskih prava na Kosovu i Metohiji - rekla je Brnabićeva.