latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:16 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Filipović Ostojić: Prenatalni testovi od 1. oktobra u UKC Srpske; Kojim trudnicama se preporučuje testiranje? (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske proveo je proceduru javne nabavke za neinvazivno prenatalno testiranje iz krvi trudnice te bi od 1. oktobra trudnice trebalo da uzorke krvi za testiranje daju u bolnicama, odnosno UKC-u Republike Srpske.
Trudnica (Foto:  EPA/ZOLTAN BALOGH, ilustracija) -
Trudnica (Foto: EPA/ZOLTAN BALOGH, ilustracija)

Ovu uslugu će u potpunosti finansirati Fond zdravstvenog osiguranja.

Portparolka FZO Srpske Darija Filipović Ostojić kaže da je Republika Srpska napravila ogroman iskorak kada je prenatalno testiranje u pitanju, jer se ovakvo testiranje, kako ističe, ne finansira nigdje u regionu.

- Od 1. oktobra usluga besplatnih prenatalnih testova biće dostupna za trudnice u UKC Srpske. FZO je juče svim zdravstvenim ustanovama poslao informaciju i ukratko saželi jedan program, gdje su definisani koraci kako se ovo pravo ostvaruje u praksi. Prvi korak je ginekolog, kod koga je registrovana trudnica, a onda će on dati uputnicu za prenatalne testove. Programom je definisano ko ima pravo na testove - navodi Filipović Ostojić.

Ističe da sve trudnice, bez obzira na godine imaju pravo na prenatalne testove, izuzev, kako kaže u onim situacijama kada ginekolog ne preporuči ovaj test.

Kojim trudnicama je preporučljiv ovaj test, a kome nije, pogledajte u videu.