latinica  ћирилица
27/09/2024 |  10:21 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Veritas: Ubistvo deset srpskih civila u Varivodama 29 godina bez kazne

Ni 29 godina od zločina u Varivodama kod Knina, gdje je nakon zločinačke akcije "Oluja" 28. septembra 1995. godine ubijeno 10 srpskih civila, nema odgovornih za likvidaciju nedužnih ljudi koji su stradali na kućnom pragu.
Pomen - Foto: RTRS
PomenFoto: RTRS

Iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" ukazano je da u vrijeme ubistva srpskih civila na tom području nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti, tako da su oni glavom platili to što nisu nisu htjeli da napuste svoja ognjišta i što su povjerovali pozivima tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana da svima garantuje imovinsku i ličnu bezbjednost.

- Svi su ubijeni vatrenim oružjem iz neposredne blizine u svojim dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama. U namjeri prikrivanja zločina, hrvatska policija ih je tajno pokopala na kninskom groblju pod oznakom `nepoznat`, iako su znali njihov identitet - navedeno je u saopštenju iz Veritasa.

U Varivodama su ubijeni Јovan Berić /75/, Špiro Berić /55/, Radivoj Berić /69/, Marija Berić /69/, Mirko Pokrajac /84/, Dušan Dukić /59/, Marko Berić /82/, Milka Berić /67/, Јovan Berić /56/ i Uglješa Ilijašević /54/.

Iz "Veritasa" su podsjetili da su tijela ubijenih u proljeće 2001. godine ekshumirali haški istražioci među 301 licem koja su bila pokopane na kninskom groblju.

- Sve su to bile žrtve iz vremena "Oluje" i "postoluje". Porodice su ih identifikovale 2002. godine, a sahranjeni su u rodnim selima, gdje su im opština Kistanje i Srpsko narodno vijeće podigli spomenike, koji su već više puta bili skrnavljeni - naglasili su iz Veritasa.

U saopštenju se ukazuje da su pod pritiskom međunarodne zajednice i organizacija za zaštitu ljudskih prava, ova ubistva relativno brzo procesuirana, tako da je tužilaštvo u Zadru već 1996. godine podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika.

Međutim, iste godine je Županijski sud u Zadru oslobodio četvoricu optuženih, iako su u istrazi priznali počinjenje djela.

- Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. Tokom ponovljenog suđenja pred Županijskim sudom u Šibeniku, zastupnik optužbe je 13. februara 2002. odustao od optužnice protiv svih optuženih uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava, najavljujući novu istragu - naveli su iz Veritasa.

U saopštenju se isiče da te istrage nije bilo, tako da su likvidacija 10 srpskih civila u Varivodama i ubistvo sedam srpskih civila u selu Gošiću kod Knina ostali nekažnjeni 29 godina, kao i zločini u susjednim selima, počinjeni u "postolujnim" vremenima.