latinica  ћирилица
27/09/2024 |  11:10 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

Kandidat PDP-a za načelnika Kalinovika kažnjen sa 20.000 KM zbog govora mržnje

Centralna izborna komisija BiH kaznila je danas kandidata PDP-a za načelnika Kalinovika Vladu Sladoja sa 20.000 KM zbog, kako je navedeno, govora mržnje, a stranku sa 3.000 KM.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Sladoje je kažnjen zbog objave predizbornog plakata u vojnoj uniformi i porukama na mobilizaciju koje aludiraju na glasanje.

- Cijeneći vokabular na fotografijama i asocijacije koje mogu probuditi kod dobrog dijela BiH, a cijeneći okolnosti i aktivnosti PDP-a gdje nije bilo ratne retorike, potrebno je da se PDP kazni sa 3.000 KM, a kandidat za načelnika Vlado Sladoje zbog govora mržnje od 20.000 KM - navedeno je na sjednici.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić je tokom rasprave na današnjoj sjednici o ovoj tački dnevnog reda konstatovala da je riječ o jednoj od najvećih sankcija izrečenih kandidatu.

Zbog, kako je navedeno, govora mržnje kažnjen je i SNSD, jer je utvrđeno da su predsjednik stranke Milorad Dodik i kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Ljubo Ninković na skupu u Banjaluci koristili homofobičan i seksistički govor uvredljiv za LGBT populaciju.

Ninkoviću je izrečena kazna od 7.000 KM, a SNSD-u 5.000 KM.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, član CIK-a Vanja Bjelica Prutina rekla je da se prema njenom mišljenju u ovom slučaju nije radilo o govoru mržnje po Izbornom zakonu BiH, već o uvredljivom izražavanju.

Zbog zloupotrebe resursa, sa po 8.000 KM kažnjeni su PDP i kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković.

CIK je utvrdio da je Stanivuković na Fejsbuk nalogu sa potpisom gradonačelnik koristio slogan iz izborne kampanje, čime je zloupotrijebio javni resurs za vlastitu upotrebu i promociju političkog subjekta.

Za isti prekršaj kaznom od 10.000 KM kažnjen je i SDP BiH, jer je utvrđeno da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić aktivnosti Vlade prikazivao kao uspjeh SDP-a.

Zbog, kako je navedeno, zloupotrebe djece u političke svrhe sa 8.000 KM kažnjen je SNSD, jer je utvrđeno da su Mladi socijaldemokrati Ugljevik donirali 30 sadnica osnovnim školama i tom prilikom se slikali sa djecom, dok su kaznom od 3.000 KM zbog istog prekršaja kažnjeni Nebojša Vukanović i Lista za pravdu i red.

- Vukanović je dijelio fotografije gdje se slikao sa djecom ispred štanda stranke. Mi nismo mogli utvrditi godište djece, ali je Vukanović u izjašnjenju naveo da je većina lica punoljetna, čime je priznao da je bilo i maloljetnika - rečeno je na sjednici CIK-a.

Zbog preuranjene izborne kampanje SNSD je kažnjen sa 8.000 KM, jer je u Doboju dan uoči početka izborne kampanje postavio plakate, dok je CIK uvažio žalbu ove stranke za kaznu od 7.000 KM koja je donesena na sjednici 17. septembra ove godine, čime je ta odluka Komisije poništena.

Za isti prekršaj Hrvatska republikanska stranka kažnjena je u dva slučaja sa ukupno 7.500 KM, dok je kandidat ove stranke za načelnika opštine Grude Tomislav Bandić kažnjen sa 3.000 KM.

CIK je na današnjoj sjednici usvojio i odluku o imenovanju 5.753 predsjednika i 4.439 zamjenika predsjednika biračkih odbora, dok će ostali biti imenovani kada se steknu uslovi.