latinica  ћирилица
27/09/2024 |  14:16 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Lončar i Šeranić u posjeti Univerzitetskoj bolnici u Foči; Postoji prostor za unapređenje saradnje (FOTO/VIDEO)

Nabavka savremenih uređaja, uvođenje novih dijagnostičkih i procedura u liječenju, među kojima i one iz oblasti onkologije i neurohirgije, usavršavanje ljekara – prioriteti su koje su iz Univerzitetske bolnice Foča za koje očekuju pomoć i podršku vlada Srpske i Srbije. U napredak ove zdravstvene ustanove koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uvjerili su se ministri zdravlja Srbije i Srpske Zlatibor Lončar i Alen Šeranić.
Šeranić i Lončar u Foči - Foto: RTRS
Šeranić i Lončar u FočiFoto: RTRS

Lončar i Šeranić obišli su prostorije Univerzitetske bolnice u pratinji vršioca dužnosti direktora ove ustanove Nenada Lalovića, dekana Medicinskog fakulteta Dejana Bokonjića i načelnika Foče Milana Vukadinovića.

Ministar Lončar je nakon sastanka rekao da ima prostora za unapređenje saradnje.

Foto: RTRS

- Osim stručnog usavršavanja i onoga što već funkcioniše, dogovorili smo se za oblast neurohirurgije, da ovde uskoro dođu mlađi specijalisti, da provedu neko vreme i da se deca odavde pokušaju da animiraju da upišu neurohirurgiju, da je završe i budu ovde. Razgovaraću sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ako budemo u mogućnosti da obezbedimo jednu novu magnetnu rezonancu za Bolnicu u Foči, ujedno i za Fakultet, jer mislimo da je to nešto što im u ovom momentu najviše nedostaje i što će pacijentima najviše značiti - rekao je Lončar.

On je istakao da je oduševljen brojem studenata na Medicinskom fakultetu u Foči, posebno stranih studenata, što je ogromno bogatstvo.

Ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić kaže da je veoma bitno što je njegov kolega iz Srbije mogao da vidi kako se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj radi na unapređenju zdravstvenog sistema, da bi Srbija mogla da pruži podršku tamo gdje je neophodna.

      View this post on Instagram

A post shared by Min. zdravlja i soc. zaštite (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Šeranić je naveo da Univerzitetka bolnica Foča ima mogućnost za razvoj tercijarnih usluga zbog prisustva Medicinskog fakulteta sa kojim čini kompaktnu cjelinu.

Direktor Univerzitetske bolnice Nenad Lalović rekao je da je ovo poseban dan za ovu ustanovu jer su je prvi put u istoriji posjetila dva srpska ministra zdravlja.

- Prije svega novim dijagnostičkim procedurama i uvođenja novih zdravstvenih usluga tercijarnog nivoa, koje su neophodne prije svega radi pacijenata, a i radi sprovođenja dalje edukacije naših studenata i specijalizanata - rekao je Lalović.

U projekat modernizacije Univerzitetske bolnice Foča, u kojoj se godišnje liječi 13.000 pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i BiH, Vlada Srpske uložila je 20 miliona KM.