latinica  ћирилица
27/09/2024 |  15:12 ⇒ 15:18 | Autor: sputniknews.com

Patrušev: U pokušaju da zadrži globalnu dominaciju, NATO uvježbava scenarije borbe protiv Rusije

Zemlje NATO u pokušaju da zadrže globalnu dominaciju, modernizuju vojnu infrastrukturu i uvježbavaju scenarije borbe protiv Rusije, izjavio je pomoćnik ruskog predsjednika, predsjednik Pomorskog kolegijuma Nikolaj Patrušev na sastanku u Kalinjingradskoj oblasti.
Nikolaj Petrušev (foto: arhiva/EPA-EFE/SERGY GUNEEV / KREMLIN / POOL ) -
Nikolaj Petrušev (foto: arhiva/EPA-EFE/SERGY GUNEEV / KREMLIN / POOL )

- Rusija vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku što izaziva otpor Sjedinjenih Američkih Država i njihovih NATO saveznika, koji teže da sačuvaju svoju dominaciju u svijetu, uključujući na prostoru Svjetskog okeana - istakao je on.

Patrušev je skrenuo pažnju da u Baltičkom regionu "članice NATO redovno održavaju vojne vježbe, tokom kojih uvežbavaju scenarije odbijanja navodnog ruskog napada na baltičke zemlje".

Kao primjer je naveo manevre "Nepokolebljivi branilac", održane u proljeće ove godine.

- Baltičke zemlje modernizuju vojnu infrastrukturu radi prijema snaga Sjevernoatlantske alijanse. Letonija, Litvanija i Estonija počele su praktičnu realizaciju sporazuma o izgradnji odbrambenih objekata na granici sa našom zemljom - istakao je zvaničnik.

On je konstatovao da se "nakon pridruženja Finske i Švedske u NATO očigledno ističu težnje ka izmjeni statusa Baltičkog mora, revidiranju aktuelnih pravnih režima morskog prostranstva i moreuza, koji se koriste za međunarodnu plovidbu, predstavljaju se planovi za zabranu plovidbe ruske flote Baltičkim morem".

Patrušev je još istakao da se "kršenjem međunarodnih propisa ruski brodovi isključuju sa satelitske mreže, što stvara rizike po bezbjednu plovidbu i prijetnju po vitalnu infrastrukturu pomorskog saobraćaja u cjelini".